Šeranić: Vakcinacija najbolja odbrana – Srpska spremna za novi talas

0
102

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio da je da se epidemija virusa korona pod kontrolu stavlja jedino vakcinisanjem i da je Srpska spremna za eventualni novi talas zaraze.

– Svaka epidemija, pa tako i ova, ima svoje faze kroz koje prolazi. To su faze pogoršanja i poboljšanja sve do onog trenutka dok ne stavite virus u potpunu kontrolu. Najbolji alat za to je vakcinacija – rekao je Šeranić za ATV.

On je istakao da proces vakcinacije ide pozitivnim tokom, ali da i dalje ima onih koji odugovlače sa drugom dozom.

– Više od 271.000 prvih doza je upotrebljeno na terenu, a nešto više od 187.000 druge doze kompletno vakcinisanih je takođe iskorišteno. I dalje ne možemo da saznamo zbog čega građani odlažu vakcinaciju – naveo je Šeranić.

On je apelovao da se stanovništvo vakciniše i da se epidemija stavi pod kontrolu.

– Pogoršanje je krenulo u cijelom svijetu, pa se tako to oslikava i na Republici Srpskoj – dodao je Šeranić.

Prema informacijama iz Instituta za javno zdravstvo, kako je rekao, najviše se govori o ljudima koji se vraćaju sa ljetovanja i odmora i iz tih grupa je najviše zaraženih.

Šeranić je precizirao da je 190 lica smješteno u bolnicama u Republici Srpskoj.

– Od toga je 14 na respiratoru, najviše osoba je smješteno na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, njih 110. Trenutno je UKC preuzeo zbrinjavanje pacijenata iz okolnih gradova i opština. Domovi zdravlja su dobili jasno upustvo Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite da pripreme kapacitete, kao i opremu. S tog aspekta, spremni dočekujemo novi talas – poručio je Šeranić.

/SRNA/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here