Šeranić: Virus neće tek tako nestati

0
342

Republika Srpska ima linearan rast zaraženih virusom korona i epidemiološka kriva mora se tako kontrolisati u zajednici. Trenutno nema opasnosti od eksponencijalnog rasta što je dobra informacija, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alen Šeranić.

– Nismo u opasnosti da dođe do eksponencijalnog rasta. Sistem funkcioniše, bitno je da trijaže radimo i u zajednici i u bolnici. Zdravstvene usluge se pružaju pacijentima – rekao je Šeranić za N1.

On je istakao da se prate kontakti unutar zajednice i da je suštinsko pitanje u ovoj epidemiji kako i na koji način kontrolisati prenos virusa u zajednici, a da se ne opterećuju bolnice i zaštite zdravstveni radnici kako bi se pružala zdravstvena zaštita građanima.

Republički štab za vanredne situaicije prati stanje i postepeno se dolazi do ublažavanja mjera. Ono što je važno, naglasio je Šeranić, jeste da stanovništvo ne zaboravi da se korona može dogoditi svakome i da su lične mjere zaštite osnov borbe.

Šeranić je istakao da je situacija pod kontrolom, iako postoji određeni broj zaraženih zdravstvenih radnika.

– Nije trebalo ni da se ne očekuje da se pojedinci ne zaraze tokom redovnog rada ili unutar zajednice. Pojedninačni slučajevi se dešavaju, bitno je da to nije masovno. Radi se o licima koja su iskontrolisala način širenja virusa, radi se o mjerama koje se preduzimaju u zdravstvenim ustanovama kada se tako nešto desi – rekao je on.

Šeranić je poručio da se provode preventivni skrinig testovi na zdravstvenim radnicima, ali i testiranja zdravstvenih radnika metodom slučajnog odabira.

– Sprečavamo prenos, radimo istragu kada govorimo o kontrolisanom prenosu unutar zdravstvenih ustanova – istakao je on.

Kada je riječ o opremljenosti zdravstvenih radnika, Šeranić je naveo da se pri nabavki opreme razmišljalo dugoročno.

– Virus neće tek tako nestati i otići iz naših života. Imamo opreme dovoljno. Nabavili smo količine koje su veće, jer smo željeli da se pripremimo za potencijalni oktobar, kada ćemo imati situaciju da se dva virusa, koja se respiratorno prenose, korona i virus influence, biti prisutni u sezoni. Imaju slične simotome, zato smo nabavili veću količinu opreme, zaštitne opreme i uređaja koji su nam potrebni. Stižu i donacije od ustanova, drugih država, naših prijatelja, tako da pravimo tu količinu koja nam je potrebna – rekao je Šeranić.

Na pitanje koliko građani poštuju mjere, ministar je odgovorio:

– U martu i prvoj polovini aprila smo se bolje pazili i pratili smo bolje preporuke koje su išle prema građanima. Ovaj period donosi određeni zamor kod građana, jer opet polazimo od pretpostavke da se to nama ne može desiti. U manjim sredinama u Srpskoj, gdje građani nisu poštovali mjere, dolazilo je do zaraze. Imamo primjer Oštre Luke i Osmaka, gdje su ljudi slavili slave, okupljali se. To je imalo odjeka u smislu širenja virusa. Mi od početka apelujemo, moramo biti svjesni kada se mi razbolimo – niko nam ne može garantovati da li ćemo imati lakšu ili težu kliničku sliku, i da li ćemo završiti na respiratoru – poručio je Šeranić.

Što se tiče procesa ublažavanja mjera, Šeranić je rekao da se tu mora pratiti niz pokazatelja. Da li će doći do pooštravanja mjera za 1. maj i Đurđevdan?

– Treba posmatrati niz podataka – broj pozitivnih lica bez simptoma, sa simptomima, kakvu vrstu simptoma imaju, koji su se oporavili. Imamo veći procenat onih koji su se oporavili od aktivnih zaraženih. To govori o kontrolisanoj epidemiji. Kumulativni broj će rasti, svaki dan dobijate lica koja su zaražena, ali morate pratiti i druge podatke -rekao je on.

Šeranić je istakao da se razmišlja o uvođenju dodatnih restrikcija za praznike.

– Vidjećemo kakvi će biti podaci u smislu ko je zaražen. Ako se radi o više lica – a ne mogu da navedu kontakt ili se radi o porodičnim klasterima. Nije jednostavno odrediti šta ćete uraditi. Sve činjenice ćemo uzeti u obzir – poručio je on.

/N1/RTRS/

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here