Šeranić: Vlada opredijeljena za povećanje plata u zdravstvu

0
280

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da je Vlada opredijeljena za povećanje plata u zdravstvu, ali da je prioritet unapređenje položaja onih koji nose najveći teret u zdravstvenom sistemu. Šeranić je istakao da povećanje plata treba da bude obezbijeđeno na sistematičan i pravičan način.

“Ono o čemu možemo razgovarati i o čemu je već bilo razgovora jeste koji model želimo i možemo da primijenimo da bismo unaprijedili položaj onih koji nose najveći teret u zdravstvenom sistemu. Da bismo napravili taj model počeli smo da razgovaramo sa sindikatima o zakonu o platama koji bi uredio takvu mogućnost, a da onda vidimo koji su to profili radnika i kako da ih nagradimo”, rekao je Šeranić.

On je podsjetio da su plate u zdravstvu nakon 10 godina povećane od 1. oktobra tako što je povećana cijena rada.

Govoreći o novom zakonu o zdravstvenoj zaštiti koji je u pripremi, Šeranić je naglasio da je najvažnija korist koju će imati pacijenti to što će se nastojati da oni što brže i lakše prođu kroz zdravstveni sistem.

“Cilj je da kada uđu u zdravstveni sistem tačno znaju gdje treba da dođu, kuda treba da prođu i gdje treba da završe. To je proces i ne treba očekivati spektakularne rezultate u kratkom roku jer ne smijemo sistem promijeniti u cijelosti, već moramo ići iz faze u fazu, te dobro planirati izmjene”, kaže Šeranoić.

On je najavio da će u narednoj godini na red doći i novi zakon o zdravstvenom osiguranju, te zakon o medicinskoj dokumentaciji i evidencijama u zdravstvu koji će u potpunosti urediti integrisani zdravstveni sistem.

“Jedna od novina biće i potpuno transparentne liste čekanja u zdravstvenim ustanovama. Planiramo i da za usluge uvedemo principe kvaliteta i ISO standarde”, istakao je Šeranić.

Govoreći o socijalnoj zaštiti, Šeranić je rekao da će od 1. januara početi primjena tri nove mjere – isplata materinskog dodatka za nezaposlene porodilje, refundiranje bruto plate za porodilje u stoodstotnom iznosu i naknada roditelju-njegovatelju ili njegovatelju.

On je dodao da je zakonski uređeno i pravo lične invalidnine i osobama sa civilnim invaliditetom je omogućeno da dobiju naknadu.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here