Server: Izetbegović jednako nedosljedan kao i Dodik

0
650

Izetbegović je jednako nedosljedan kao i Milorad Dodik, izjavio je profesor na američkom Univerzitetu “Džons Hopkins” koji se bavi Balkanom Danijel Server.

Server je to rekao na pitanje o izjavi člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da je Bosna i Hercegovina trebalo da odavno prizna Kosovo.

“Izetbegović nije ništa nedosljedniji od predsjednika RS, Milorada Dodika. Dodik poziva na referendum o nezavisnosti u Republici Srpskoj, ali se protivi priznavanju nezavisnosti Kosova”, rekao je Server.

Osim toga, Server navodi da se ne može praviti analogija između Kosova i Republike Srpske.

“Njihove istorije, pravni status i međunarodni odnosi su različiti. Jedno ne vodi ka zaključcima za drugo”, smatra on.

Lider RS Milorad Dodik izjavio je da član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ne poštuje BiH, teritorijalni integritet Srbije i dobre odnose sa Srbijom.

“Ja bih mogao da kažem da više od Bakira Izetbegovića, da li će Kosovo biti nezavisna država, zavisi od mene nego od njega”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić će vjerovatno sazvati sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost zbog izjava Bakira Izetbegovića, najavljuje ministar policije Nebojša Stefanović.

“Neće nam biti lako da preko toga pređemo, to će biti u budućnosti kamen spoticanja. Vidjećemo šta će biti predsjednikov prijedlog“, dodao je Stefanović tokom gostovanja na Prvoj televiziji.

Međutim, nakon što je Tanjug emitovao intervju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Dojče veleu, redakciji se javio njegov savjetnik za informisanje. Kako Tanjug javlja, on je zahtijevao preciziranje informacije, za koju smatraju da, tako kako je data, predstavlja politički problem.

“Što se mene tiče, Kosovo je dosad trebalo da bude priznato. Sad će se naljuti naše kolege, a naši pokušaji da se to dogodi samo su donijeli probleme unutar BiH, a nisu pomogli Kosovu”, rekao je Izetbegović u intervjuu za Dojče vele.

Taj svoj politički stav Izetbegović dodatno objašnjava riječima da je upravo on taj “generator koji gura i uporno traži rješenje tehničkih pitanja sa Prištinom, jer, kako je rekao, BiH ekonomski trpi zbog toga”.

Na direktno pitanje hoće li BiH u nekom trenutku priznati kosovsku nezavisnost, Tanjug je Izetbegovićev odgovor prenio sa: “Da”.

Savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH s pravom ukazuje da je Izetbegovićev odgovor, precizno, bio: “Nadam se da da”, navodi Tanjug.

Iz Tanjuga ističu da “odgovor Izetbegovića na pitanje da li će BiH priznati Kosovo – “nadam se” – jeste neprecizno prenijet sa “da”, ali je njegov politički stav po tom pitanju Tanjug vjerno prenio, što je sasvim jasno iz njegove izjave da je Bosna i Hercegovina i dosad trebalo da prizna Kosovo”.

Ubrzo se oglasio i predsjednik Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova Skupštine Srbije Meho Omerović, koji je izjavio da je netačna informacija da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio da će ta država priznati nezavisnost Kosova.

(B92)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here