Šešelja će izbaciti iz Haga ako ne bude želio da ode!

0
1314

Ako Tribunal Vojislava Šešelja pusti na slobodu do donošenja presude, pustiće ga po svojim uslovima i lider radikala moraće da napusti ćeliju u Sheveningenu.

A poslije, ako se ne bude pridržavao uslova koje sudsko vijeće postavi, biće ekspresno vraćen u pritvor.

– Ako sudsko veće odluči da ga pusti, to će uraditi pod njihovim uslovima. A ako ih Vojislav Šešelj ne bude poštovao, odluka o ukidanju pritvora biće poništena, a policija će dobiti zadatak da ga uhapsi, kako bi bio vraćen u pritvor – kaže advokat Toma Fila za “Blic”, komentarišući spisak Šešeljevih uslova za puštanje iz pritvora.

U Haškom tribunalu nisu željeli da komentarišu Šešeljevo izjašnjavanje o ukidanju pritvora, pošto taj dokument, kako kaže portparol suda Magdalena Spalisnki, tokom jučerašnjeg dana još nije zvanično stigao do njih.

Potpredsjednik SRS Zoran Krasić kaže da nije riječ ni o kakvim Šešeljevim uslovima, već o njegovom izjašnjavanju o namjeri suda da ga puste na privremenu slobodu do saopštavanja presude.

– Sud će to samo da primi k znanju. Ali najpre treba nazvati stvari pravim imenom i reći da je to ukidanje pritvora, a ne privremeno puštanje na slobodu. Proces je praktično završen i čeka se samo presuda. Podsetiću, mada poređenje nije baš najsrećnije, da je Haradinaj pušten na privremenu slobodu još pre početka suđenja. A ovde je proces praktično gotov, jer su svi svedoci saslušani, date su završne reči… – kaže Krasić.

Šešeljevi uslovi

U izjašnjavanju o mogućnosti da bude privremeno pušten na slobodu Šešelj “blagovremeno obavještava Pretresno vijeće”:
Da je jedino ograničenje koje prihvata to da neće napuštati teritoriju Republike Srbije
Da se neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice ili nanognice, kojima se vrijeđa ljudsko dostojanstvo
Da će učestvovati u političkom životu Srbije i na javnim skupovima
Da će davati intervjue novinama
Da će gostovati u televizijskim emisijama
Da će javno kritikovati Haški tribunal kao nelegalni međunarodni sud

On dodaje da Šešelj neće pristati na bilo kakav ograničenja po cijenu i da bude vraćen u pritvor.

– Ne znam, doduše, o kakvim uslovima može da bude reč. Jer do donošenja presude Šešelj je nevin i ima pravo da koristiti sva građanska i politička prava garantovana međunarodnim aktima. Drugo, pa oni mu nisu mogli zabraniti da se politikom bavi i iz pritvora, kako misle da ga sputaju ako ga puste na slobodu – kaže Krasić.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković ocjenjuje da Šešelj odaje utisak čovjeka koji ni sam ne zna baš da li bi da izađe iz pritvora ili da ostane u njemu, što je posljedica njegove nemogućnosti da realno sagleda stvari u spoljašnjem svijetu.

– Kako god, mislim da je on politička prošlost, ostao u Hagu ili izašao iz njega. Mislim da nema realnu procenu ni svojih mogućnosti, ni mogućnosti stranke kojoj je na čelu – kaže Dejan Vuk Stanković. /blic/

PODIJELI