Šest evropskih zemalja priznalo Gvaida kao predsjednika Venecuele

0
499

Evropske zemlje, među kojima su Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska i Austrija priznale su opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsjednika Venecuele i pozvale ga da raspiše nove predsjedničke izbore.

Taj potez uslijedio je nakon što je istekao rok od osam dana, koji su evropske zemlje dale predsjedniku Nikolasu Maduru da raspiše nove predsjedničke izbore, prenosi Rojters.

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio je na Tviteru da Francuska priznaje predsjednika parlamenta Huana Gvaida kao privremenog predsjednika dok se ne održe novi izbori.

– Venecuelanci imaju pravo da se slobodno i demokratski izraze. Francuska priznaje Gvaida kao privremenog predsjednika da sprovede izborni proces – naveo je Makron.

Prethodno je šef francuske diplomatije Žan-Iv le Drijan rekao da Gvaido ima legitimno pravo da organizuje nove izbore.

On je dodao da će se Francuska konsultovati sa svojim evropskim partnerima oko Venecuele, ističući da je najvažnije da se sukob u zemlji riješi na miran način i izbjegne građanski rat, prenio je Rojters.

Danski ministar spoljnih poslova Anders Samuelson naveo je na Tviteru da i njegova zemlja priznaje Gvaida kao privremenog predsjednika dok se ne održe slobodni i demokratski izbori.

On je, uoči sastanka sa šefovima diplomatija EU u Briselu, istakao da pozdravlja slične izjave ključnih EU partnera, najavivši da “sledi važno saopštenje EU”, prenosi Rojters.

Švedska ministrka spoljnih poslova Margot Valstrom rekla je da Evropska unija vidi Gvaida kao legitimnog privremenog predsjednika Venecuele.

– U aktuelnoj situaciji, mi podržavamo i smatramo Gvaida legitimnom privremenim predsjednikom – rekla je Valstrom za švedski radio.

Šef britanske diplomatije Džeremi Hant istakao je da Maduro nije raspisao predsjedničke izbore u roku od osam dana, koji je određen.

– Tako da Britanija, zajedno sa evropskim saveznicima, priznaje Gvaida kao privremenog ustavnog predsjednika dok ne budu održani verodostojni izbori – naveo je Hant na Tviteru.

Evropske zemlje, među kojima su Njemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su vladi predsjednika Venecuele Nikolasa Madura osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsjedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsjednika.

Ultimatum Maduru istakao je sinoć.

(Tanjug)

PODIJELI