Šest stvari koje bi za nekoliko godina mogle nestati

0
939

Za nekoliko godina iz naše svakodnevice nestaće stvari bez kojih danas teško možemo zamisliti život, tvrdi Majkl Mekvin, Australijanac koji se bavi predviđanjem trendova i biznis strategijama.

Mekvin je u svojoj posljednjoj knjizi “Kako se pripremiti na ono što dolazi” tvrdi da bi za samo 15 godina moglo nestati i do 47% profesija koje danas postoje.

Mnoge radnike će zamijeniti mašine, a Mekvin savjetuje ljude da se fokusiraju na znanja koja nisu zamjenjiva mašinama, kako bi opstali u budućnosti.

Predviđa da će sljedećih šest stvari, koje su danas svakodnevica, potpuno nestati u budućnosti.

iTunes je prvi na redu, tvrdi Mekvin. Australijanac tvrdi da će Apple svoj sustem preuzimanja muzike sukinuti već sljedeće godine iako oni to odlučno demantuju.

Mekvin predviđa da će nestati i parkinzi. Budući da auto koristimo samo 4% našeg vremena, drastično će se smanjiti upotreba privatnih vozila u budućnosti, tvrdi Mekvin. I Elon Mask tvrdi da će autonomna vozila preuzeti monopol i to u roku od 15 godina.

Nestaće i kreditne kartice, kaže Mekvin. U budućnosti će se plaćati otiscima prstiju i posebnim sistemima koji će prepoznavati lica. Kineski Alipay već ide ovim putem, te je razvio sistem plaćanja “Smile to pay” koji klijentima omogućuje da svoje račune plate kada se nasmiju.

Call centri i ekipa koja radi tamo u budućnosti bi takođe mogli nestati. Ljude koji rade kao tehnička podrška potpuno će zamijeniti računari.

Potreba za učenjem stranih jezika će takođe nestati, tvrdi Mekvin. On predviđa da će u budućnosti ljudi komunicirati svojim jezikom i imati posebne uređaje koji će im istovremeno prevoditi ono što im govori sagovornik.

Nestaće i benzinske pumpe. Mekvin smatra da će automobili na benzinski pogon potpuno nestati, a samim time i potreba za benzinskim pumpama, piše Index.hr.

PODIJELI