Sestre Radulović nižu uspjehe u atletici

0
1104

Atletski klub “Prnjavor”, od svog osnivanja do danas iznjedrio je mnogobrojne atletičare, koji su, nakon uspjeha na lokalnom nivou, ostvarili zapažene rezultate i na međunarodnim takmičenjima.

U plejadi mladih sportista, stazom koja vodi do uspjeha, krenule su i sestre Jovana (10)  i Neda (7) Radulović, osvojivši zavidan broj medalja na raznim takmičenjima.

Posljednje u nizu nastupa bilo je u Brčkom, gdje je Jovana, iako sićušne građe, u jednoj od glavnih trka mlađih juniorki, uspjela da pobijedi pet godina starije takmičarke. Ova mlada, perspektivna atletičarka član je AK “Prnjavor” više od dvije godine, a u njenoj kolekciji nalazi se 57 medalja i sedam pehara. Za njene uspjehe je, pored upornosti koja je krasi, najviše zaslužna podrška trenera, roditelja, ali i drugara.

Jovana je ove godine bila prvak BiH na stazi od 1000 metara, gdje je napravila vrhunski rezultat istrčavši  stazu za 3 minuta i 31 sekundu. Atletiku, kaže, zavoljela, kada je prvi put došla na takmičenje i osvojila srebro.

Zlatokosa, kako je od milja zovu u klubu, kaže da trenira šest dana u sedmici, a kad poraste, htjela bi da bude uspješna kao njena starija kolegica iz kluba, Jelena Gajić. Iako ima puno školskih obaveza, uspijeva uskladiti školu i trenirati i uvijek naći vremena za svoju veliku ljubav- atletiku.

Neda Radulović- Fenomen u atletici

Sportski duh i ljubav prema atletici Jovana Radulović je prenijela i na tri godine mlađu sestru, Nedu, koja je krenula njenim stopama. U klubu je godinu dana, a već je osvojila 25 medalja. Najdraže joj je, kaže bilo prvo takmičenje, na kome je osvojila i prvo mjesto. “Ja sam zavoljela trčanje jer sam gledala kako moja starija sestra Jovana trenira. Moji drugari iz škole su uvijek srećni i ponosni na mene kada pobijedim” kaže Neda.

Trener Željko Petrović, ističe da je Neda svojevrsan fenomen, jer je od 25 nastupa, koliko je do sada imala za klub, 24 puta osvojila prvo mjesto.

“Radi se o prirodno nadarenoj atletičarki i njen odličan rezultat je samo potpomognut treninzima i odgovarajućim vježbama. Sedmogodišnja Neda je pobjeđivala i na Mitinzima prijateljstva u Sremskoj Mitrovici, u Beogradu, Pančevu, Zaprešiću i mnogim trkama vam RS, tako da sa sigurnošću mogu reći da se pred sestrama Radulović, Nedom i Jovanom, nalazi veoma svijetla budućnost u atletici”  kaže trener.

Podrška porodice

Sestre Jovana i Neda nižu uspjehe na stazama koje im polako, ali sigurno krče put za neke mnogo veće uspjehe, dok njihova starija sestra Ivana ima druge planove. Veliku podršku pružaju im otac Nenad i majka Željka, koji ih prate u stopu na svim takmičenjima, i u saradnji sa trenerom omogućavaju da svako putovanje na takmičenje protekne u najboljem redu i da nepovrijeđene dođu kući. Majka male Nede i Jovane izrazila je zahvalnost treneru Petroviću, koji se nesebično zalaže i trudi i izdvaja vrijeme za trening.

“Naglasila bih da se članarina ne naplaćuje, odlasci na takmičenja takođe i ja sam kao majka ponosna na uspjeh, kako mojih djevojčica, tako i sve djece u klubu. Mi se kao roditelji trudimo da smo fizički prisutni na takmičenjima jer znamo koliko to djeci znači. To naravno iziskuje i vrijeme i novac, ali kada vidim sreću u njihovim očima nakon takmičenja, znam da smo na dobrom putu. Preporučila bih svim roditeljima da kod djece grade sportski duh, jer je on veoma važan u formiranju djeteta i njegove ličnosti. Zato sam veoma ponosna na Nedin i Jovanin uspjeh i muž i ja uvijek rado idemo sa njima na takmičenja, bodrimo ih, navijamo za njih, a njihov uspjeh je i naš uspjeh kao roditelja. Dodala bih da, iako treniraju po asfaltu i trotoaru, naši mladi atletičari ostvaruju zavidne rezultate gdje god se pojave i zato se nadamo da će opština ispuniti obećanje i da će uskoro dobiti atletsku stazu, čiji je nedostatak najveći problem kluba.” istakla je Radulovićeva.

Plejada mladih atletičara

Trener AK Prnjavor, Željko Petrović, zadovoljan je mladim snagama kluba. Oni se kaže, prije svega druže, funkcionišu kao jedna porodica, uče o lijepom ponašanju, idu na redovne preglede, sklapaju nova prijateljstva, putuju zajedno na takmičenja i zajedno provode kvalitetno vrijeme.

“Grupa mladih atletičara, pored Jovane i Nede, prelaskom u starije grupe moći će da se priključuju reprezentaciji BiH i da naslijede Jelenu Gajić, Nikolu Petrovića i Milana Vidovića, koji trenutno postižu vrhunske rezultate”. smatra Petrović.

“Moram da kažem da smo mi na najjačim trkama koje su se organizovale, osvajali sedam i više zlatnih medalja, a to i jeste najbolji pokazatelj našeg truda. Nije cilj samo osvojiti medalju, nego je velika stvar kada ostvarate zlato, jer to znači da imate šampione na tim trkama, kao što je recimo bila trka u Prijedoru, gdje smo uzeli sedam zlatnih medalja, ili Vidovdanska, najpoznatija trka na našim prostorima, gdje smo uzeli osam medalja” kaže trener.

Petrović je naglasio da se u klubu, pored sestri Radulović nalazi mnogo kvalitetnih mladih atletičara, kao što su Ilija Trivunović, Danica Živković, Filip Radulović, Damjan Grumić,  Jana Živković, David Mirković, Nataša Delić, Gabrijela Šestić, Mirko Cvetić i drugi.

Sledeće nastupe mladi atletičari AK “Prnjavor” imaju prvog decembra u Banjaluci, a planiran je nastup i na Božićnoj trci u Zaprešiću. Do kraja godine planirani su nastupi i starije grupe na dvoranskim prvenstvima Srbije i Hrvatske, čime bi se ova kalendarska godina privela kraju.

U ovom klubu je i Jelena Gajić, vicešampionka Balkana i prva na Kupu Evropskih šampiona, što AK Prnjavor svrstava u klubove koje se nalaze na veoma visokom nivou. Prošle godine atletičari su osvojili preko dvjesta medalja, a očekivanja su slična i u 2019. godini. Marijan Popadić /prnjavorlive.info/

PODIJELI