Šetnja zimi: Produžava život, sagorjeva kalorije i još štošta!

0
476

Iako nam hladnoća i niske temperature često služe kao opravdanje da se zatvorimo u kuću i provedemo vikend ispod ćebeta, prednosti zimskog hodanja, i za mentalno i za fizičko zdravlje, tolike su da ćete nakon čitanja ovog teksta poneko popodne na kauču, nadamo se, zameniti šetnjom u kojoj vas neće sprečiti niske temperature.

Svež vazduh i kretanje, a možda i malo sunca, korisni su za zdravlje i raspoloženje. No, pre nego što bilo šta kažemo o benefitima zimskog hodanja, bitno je spomenuti da vam je za to potrebna dobra priprema.

1. Za početak – obucite nekoliko slojeva odeće kako biste mogli da se prilagođavate trenucima tokom kojih se zagrejete ili ohladite. Bilo bi dobro i da gornji sloj odeće bude otporan na vodu i vetar, kao i da imate reflektujući prsluk, posebno ako planirate da šetate po mraku.

2. Takođe, ne zaboravite rukavice, ako je potrebno na ruke stavite i dva para kako bi vam bile na toplom. Kad se zagrejete, najlakše je da skinete jedan par. I nemojte da  hodate s rukama u džepovima jer na taj način utičete na ravnotežu.

3. Glavu pokrijte kapom, a lice i vrat ogrnite šalom. Pobrinite se i da je vaša obuća za zimske šetnje topla, vodootporna i da se ne kliza jer led zimi nije retkost.

4. Takođe, važno je da u slučajevima velike hladnoće isplanirate aktivnost unapred. Razmislite šta ćete raditi napolju i koliko dugo planirate da ostanete, odnosno šetate, a razmislite i o najbržem putu do kuće za slučaj da vam ipak postane prehladno. Sa sobom ponesite vodu i mobilni telefon, a stvari stavite u ranac.

5. Ako će hodanje postati vaša zimska aktivnost, ne bi bilo loše da nabavite štapove za hodanje, pogotovo ako će vaš odabir biti neravan teren.

6. I pokušajte da pronađete društvo koje će vas motivisati da vam šetnje ne budu jednokratna stvar, nego redovna aktivnost.

7. Pre izlaska obratite pažnju na temperature i vetar koji može da ima obmanjujući učinak jer utiče na osećaj hladnoće, a što je vetar jači, taj je osećaj “niži” od stvarne temperature vazduha.

Na primer, ako vetar duva brzinom od 15 km/h, a napolju je izmerena temperatura 10 stepeni Celzijusa, osećaj će biti kao da je osam. Ako na istoj temperaturi vetar duva 100 km/h osećaj će biti četiri stepena.

KORISTI OD HODANJA ZIMI

A sad o benefitima koje zimsko hodanje ima na vas i vaše zdravlje:

1. Dizanje s kauča

Hodanje je jeftino i lako. Te dve stvari neka vam budu prvi podsticaj da njime zamenite popodnevno ležanje na kauču.

Još bolji podsticaj da se bacite na hodanje jeste i činjenica da su i naučnici uvideli čitav niz prednosti koje ima tek 150 minuta fizičke aktivnosti nedeljno, koja može biti umerena ili jača, u zavisnosti od vaših mogućnosti.

S druge strane, sedelački način života koji uključuje kauč, sa sobom nosi čitav niz negativnih posledica. Manjak aktivnosti između ostalog povećava rizik od srčanog udara, a tu su i oslabljena cirkulacija, gojaznost, gubitak mišićne mase, problemi s leđima…

2. Sagorevanje kalorija

Hodanje na nižim temperaturama pomoći će vam da sagorite više kalorija jer vaše telo napornije radi da ostane zagrejano.

Jedna studija pokazala je da vreme prevedeno na niskim temperaturama može da poveća sagorevanje kalorija i do 30 posto.

3. Stvaranje zdrave navike

Dok ćete od vežbanja u teretani možda vrlo brzo odustati, hodanje je aktivnost zahvaljujući kojoj se lakše stvaraju zdrave navike – jer dok šetate, vi istovremeno uživate u prekrasnoj prirodi i svežem vazduhu. I dok uživate u pogledu, broj pređenih koraka i potrošenih kalorija samo raste.

Kada krenete s hodanjem, ne bi bilo loše da pratite koliko ste vremena aktivni i koliko ste koraka prešli, jer kada imate uvid u rezultate, porašće vam motivacija i želja da nastavite s aktivnošću. Polako će ta zdrava aktivnost postati vaša navika i deo rutine.

4. Duži život

Ako svaki dan odvojite 20 minuta za brzo hodanje, značajno smanjujete šanse za prevremenu smrt. Pokazala je studija sprovedena na Kembridžu koja je obuhvatila 334.000 odraslih Evropljana. Dovoljno je i skromno povećanje telesne aktivnosti da poboljšate zdravlje i produžite život.

5. Pomaže u borbi s depresijom

Nakon prazničnog blještavila kod mnogih ljudi javlja se zimska depresija, a jedan od načina borbe s njom jeste i hodanje.

Naime, u slučaju depresije preporuka je da se što više vremena provodi na otvorenom. Ako ste među onima koji su nakon praznika potpuno potonuli, neka deo vašeg života postanu šetnje, po mogućnosti na lepim lokacijama, u prirodi, što će biti dodatni plus.

6. Proizvodnja vitamina D

Iako nekad imamo utisak da sunce zimi ne vidimo danima, ono ipak zna da ide u paru s niskim temperaturama, a samo 15 minuta na suncu, dva do tri puta nedeljno, dovoljno je za proizvodnju vitamina D.

Izlaganje suncu, naime, podstiče proizvodnju tog vitamina koji je, između ostalog, važan za jake kosti. To neka vam bude podsticaj da svaki sunčani zimski dan iskoristite za šetnju.

7. Hodanje je društvena aktivnost

Šetnja na svežem zimskom vazduhu idealan je način za druženje s prijateljima. Osim toga, ako se šetate sami, sigurno ćete naleteti na neke komšije, poznanike s kojima ćete se pozdraviti i ugodno popričati. I dan će odmah biti lepši.

Izvor: Zadovoljna.hr

PODIJELI