Seven će biti prvi Caterhamov električni automobil

0
375
Caterham radi na svom prvom električnom automobilu koji će nositi naziv Seven.

Britanski brend je nedavno postao vlasništvo grupe VT Holdings, koja služi kao glavni uvoznik Caterhamovih automobila na japansko tržište.

Direktor Kazuho Takahashi je donio 25 godina iskustva u motosportu visokog nivoa, a direktor Caterhama Graham Macdonald čvrsto vjeruje da je posvećen preživljavanju brenda.

“On voli brend i zna da nemamo neogračen budžet. Međutim, odlučan je da brend nastavi postojati u narednih 50 godina”, kazao je Macdonald.

Caterham će dobiti novac i sigurnost dok se priprema za lansiranje električnog modela Seven. Macdonald je potvrdio da je prioritet osigurati da bilo koja električna verzija dvosjeda ima Caterhamove vozne osobine i upravljivost. Stoga će električni Seven biti razvijen s fokusom na malu težinu kako bi se očuvala agilnost. Geometrija ovjesa i drugi aspekti šasije će biti rekalibrisani zbog težine baterije i električnih motora. Sistema regerativnog kočenja neće biti, kao i još nekih vezanih sistema. Kako bi bio što lakši, automobil će biti karakteristično bazičan i vjerovatno će zadržati tradicionalno minimalnu i otvorenu siluetu.

Tek treba biti odlučeno da li će električni Seven biti veći, teži i udobniji u odnosu na aktuelne varijante ili će pak biti blizak konceptu, ali je vjerovatnija druga opcija.

Ubrzanje će biti otprilike jednako onom koje ima 620R, što znači da će od 0 do 100 km/h ubrzavati za manje od tri sekunde.

Macdonald je već vozio prototip električnog Sevena.

“Podsjeća me na karting, ima dvije papučice, na raspolaganju je sjajno ubrzanje, a drugačiji je za vožnju. Nije manje uzbudljiv, nego je uzbudljiv na drugačiji način”, kazao je on.

Prije nego počne proizvodnja električnog Sevena, Caterham želi potpisati saradnju s još jednim proizvođačem kako bi osigurao baterijer i motore, nešto slično aktuelnoj situaciji u kojoj Ford osigurava motore za trenutne produkcijske modele.

Seven se očekuje u narednih pet godina, špekuliše se o 2023. kada kompanija slavi 50. godišnjicu, a Caterham zasad ostaje vjeran benzinskim motorima dok god to bude moguće.

PODIJELI