Severina odbila da joj dijete pregleda psihijatar, Aleksandar procijenjen kao rizičan

0
413
Severina Kojić izgubila je starateljstvo nad sinom Aleksandrom, koji je prošle nedjelje po privremenoj mjeri pripao ocu Milanu Popoviću zbog toga što – kako piše u presudi u koju je Kurir imao uvid – nije poštovala zahtjeve koje je centar za socijalni rad u Zagrebu zahtjevao od oba roditelja.

Jedan od njih je i taj što je pjevačica odbila da vodi djete kod psihologa i u psihijatrijsku bolnicu.

Zbunjivanje djeteta

U jednom od sudskih spiskova stoji da je pjevačica zamjerila vještacima da su dobili mejlove od Milana i da vidi da su s njim bili u komunikaciji, da su njoj napravili problem od života zbog kriminalca, smrdelja i da su joj i dijete zbunili. Time je, prema proceni suda, otvoreno iskazala sumnju i nepristrasnost u vještake i njihove procene.

Nakon što su vještaci naveli da je majka željela da otac dobije dodatno vrijeme sa sinom, Severina je na to ljutito odgovorila: „Bezobrazni ste, pa on je taj koji nije htio da viđa dijete“. Zaključak je bio da je ovakvo obraćanje majke tokom dopune vještačenja nedopustivo, naročito što se odvijalo u prisustvu djeteta.

U presudi je navedeno da Aleksandru šteti sukob njegovih roditelja.

– Otac je roditelj koji prepoznaje potrebe djeteta i reaguje na promijene, teškoće i blagovremeno reaguje. Prepoznaje štetnost konfliktnog odnosa roditelja za zdravlje i razvoj djeteta i prema uputu Poliklinike za zaštitu djece i mladih u Zagrebu vodio dijete kod psihologa.

Takođe, po nalogu iz rješenja mjere intenzivne stručne pomoći i nadzora obratio se Psihijatrijskoj bolnici za djecu i omladinu u Zagrebu radi tretmana. U međuvremenu, otac je angažovao i privatnog psihologa, koja je dolazila kući u određenim terminima i radila sa Aleksandrom. Kontinuirano ukazuje da se majka ne bavi djetetom već naglašava da to rade treće osobe kojima ona prepušta deo svoje roditeljske odgovornosti – stoji u presudi.

Štetan uticaj

Prema uvidu u sudske spise, centar za socijalni rad je zaključio da majka ne prepoznaje štetnost uticaja višegodišnje izloženosti djeteta konfliktnom odnosu s njegovim ocem.

– To jasno proizilazi iz mejla od 28. 9. 2019. godine koji je Severina uputila Poliklinici za zaštitu djece i omladine u kojem tvrdi da je njen sin „zdravo i sretno dijete“, kako se od njega pokušava napraviti „slučaj“ i traži od klinike da prestane da učestvuje i da njenog sina poštede daljih dolazaka u tu ustanovu, iako je samo dan ranije od psihologa savjetovana oko aktuelnih reakcija i potreba djeteta kao rizika za njegov emocionalni razvoj.

Prilikom obrade djeteta u ovoj ustanovi prepoznata je njegova potreba za psihološkom podrškom. Majka je to izričito i agresivno odbila. Psiholozi su kod Aleksandra primijetili i agresivno ponašanje prema vršnjacima, ali i periodično prema ocu Milanu – navedeno je u presudi, u kojoj stoji i da su lekari iz Psihijatrijske bolnice predložili porodičnu terapiju:

Rizičan dječak

– Tužilac napominje i da je prije incidenta u školi (o kojem je Kurir juče pisao, prim. aut.) dijete procijenjeno kao rizično, te da je centar za socijalni rad preporučio obradu djeteta od strane Psihijatrijske bolnice za djecu i omladinu u Kukuljićevoj, čemu se majka izričito protivila i uskratila svoju saglasnost dalje obrade.

Zbog cijele situacije dijete nije u psihološkoj obradi, time da je od strane Psihijatrijske bolnice predloženo da svi zajedno učestvuju u porodičnoj terapiji, o čemu je tužilac obavijestio majku, ali od nje nije dobio odgovor. Severinin PR nije odgovarao na naše pozive i poruke.

PODIJELI