Severina zbog objavljivanja fotografija sina mora da plati 208.000 €

0
800
Hrvatska pjevačica Severina Kojić, koja je izgubila starateljstvo nad sinom Aleksandrom (8) u novembru 2019. zbog, kako je u presudi tada navedeno, nepodobnosti da vodi brigu o djetetu, nastavila je i nakon toga da niže prekršaje.

Kako “Srpski telegraf” saznaje, Kojićeva je zbog objavljivanja fotografija sina, čime je ugrozila njegovu bezbjednost, dobila novčanu kaznu koju joj je odredio sud u Hrvatskoj, a kako je pjevačica nastavila sa objavama na društvenim mrežama, sud je odredio da se svaka naredna kazna duplira. Nakon osmog prekršaja, Severina je dužna državi Hrvatskoj paprenih 208.000 evra, a presuda je potvrđena u Drugostepenom županijskom sudu u Dubrovniku.

Naime, srpski biznismen Milan Popović 2017. godine tražio je da samostalno zastupa sina Aleksandra Popovića, kojeg ima sa Severinom Kojić, što mu je sud odobrio. Tada je tražio da se zabrani objavljivanje njegovih fotografija zbog procjene stručnjaka da je to ugrožavanje bezbjednosti djeteta čiji su roditelji poznate ličnosti. Opštinski građanski sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru kojom je zabranjeno Severini i njenom suprugu Igoru Kojiću da objavljuju fotografije maloljetnog djeteta i naloženo im je da u roku od osam dana obrišu sve objave sa društvenih mreža.

Nakon ovakve odluke suda Severina i Igor su uložili žalbu Županijskom sudu u Dubrovniku. Igorova žalba je odmah odbijena, dok je Severina čekala odluku Drugostepenog županijskog suda. Bez obzira na upućenu žalbu, mjera Opštinskog suda u Zagrebu bila je na snazi, te je svaka naredna objava djetetove fotografije novčano kažnjavana.

U julu mjesecu 2019. godine Drugostepeni županijski sud u Dubrovniku potvrdio je presudu Opštinskog suda u Zagrebu, a od tada je svaka naredna objava i oglušivanje o mjeru koja je donešena radi zaštite maloljetnog Aleksandra kažnjavana udvostručavanjem kazne za svaku narednu objavu.

Severina je od tada, po evidenciji fotografija na njenom profilu na društvenoj mreži Instagram, čak osam puta objavila fotografiju na kojoj se vidi lice malenog Aleksandra, a udvostručavanjem svake kazne, prema navodima izvora upućenog u slučaj, kazna je dostigla čak 208.000 evra.

“Prva kazna za objavu fotografije na kojoj je Aleksandar bila je 5.000 kuna. Potom je za sljedeću objavu kazna bila dvostruko veća i tako se uvećavao iznos dok nije dostigao do 208.000 evra (prema trenutnom kursu). Severina je mijenjala advokatske firme koje je zastupaju tokom procesa, pa je moguće da ni sama nema uvid kolika je suma njenog dugovanja sada, ali je znala da će joj svaka kazna biti naplaćena nakon što je Drugostepeni sud potvrdio presudu”, tvrdi izvor “Srpskog telegrafa”.

Podsjećamo, mjera zabrane objave fotografija koja je izrečena Severini Kojić i Igoru Kojiću ne odnosi se samo na njihove lične objave. Severina i Igor ne smiju da objavljuju fotografije maloljetnog Aleksandra čak ni posredstvom drugih osoba. Mjera se, osim na društvene mreže, odnosi i na medije, odnosno novine i televiziju, javne skupove, kompjuterske sisteme ili na bilo koji drugi način eksponiranja koji je pristupačan velikom broju ljudi.

PODIJELI