Simptomi kovida, prehlade ili alergije: Ovo su znakovi da ste preležali koronu, a da to niste znali

0
529
epa09333528 A woman receives a rapid test kit to be tested for coronavirus disease (COVID-19) in a neighborhood of Athens, Greece, 09 July 2021. Health authorities reported on 08 July, that 121 cases of the Delta variant have been officially registered in Greece so far, mostly concerning people under 40. Of the total, 13 percent had to be hospitalized, with none being fully vaccinated. EPA-EFE/ALEXANDER BELTES

Ukoliko ste imali temperaturu, ili možda bili u kontaktu sa nekim zaraženim, a niste imali nikakve simptome, vjerovatno se pitate da li je moguće da ste preležali koronu, a da to niste ni znali.

Možda će vam ovo pomoći da utvrdite da li je zaista tako studija koju je nedavno sproveo britanski Državni zavod za satistiku pokazala je listu najčešćih simptoma koji se javljaju nakon preležane korone.

Iscrpljenost

Hronični umor je najčešće prijavljivan simptom nakon preležane korone. To ne podrazumijeva samo pospanost, već onaj umor koji vam onemogućava da funkcionišete kao prije bolesti.

– To je kao da vas neko tuče, i to stalno ponavlja – kaže profesor sa Univerziteta u Liverpulu, Pol Garner.

On dodaje da su njemu lično dva mjeseca nakon bolesti bila izuzetno teška, ali i dalje oseća veoma jak umor, ima “izmaglicu” u glavi i ne može dobro da procenjuje.

Kratak dah

Kovid-19 je primarno respiratorna bolest i šteta koju ovaj virus ostavlja na plućima ne može baš lako i brzo da se popravi. Iako neki ljudi nakon preležane korone nemaju nikakvih problema, često se dešava da se poslije korone javlja kratak dah, i to dugo vremena nakon bolesti. To je, pokazuju podaci, drugi najčešći simptom takozvanog dugog kovida.

Bol u mišićima

Vodeći američki epidemiolog dr Entoni Fauči upozorava da se dugi kovid često manifestuje bolom u mišićima i zglobovima, uz temperaturu, umor i kognitivne probleme, poput poteškoća s pamćenjem.

Problemi sa koncentracijom

Jedan od čestih simptoma koji se javljaju kod osoba koje su preležale koronu je nešto što oni opisuju kao “izmaglicu” u glavi, odnosno, to su problemi sa kratkotrajnim pamćenjem, osjećaj zbunjenosti, problemi sa koncentracijom…

Glavobolje

Jake glavobolje mogu biti uzrokovane širenjem i skupljanjem krvnih sudova u mozgu, a ovaj problem može da se javi i kod djece.

– Pregledali smo simptome dugog kovida kod dece i nažalost primijetili da se i kod njih javljaju, najčešće u obliku umora i glavobolje – kaže direktorka centra za kontrolu i prevenciju bolesti Rošl Valenski.

Upala srčanog mišića

Dr Entoni Fauči kaže da se problemi sa srcem javljaju i kod pacijenata koji su se naizgled potpuno oporavili.

– Otkrili smo da postoje pacijenti koji su se potpuno oporavili i čini se da nemaju nikakve simptome, ali kada ih pregledamo, na primjer, magnetnom rezonancom, primećuje se veliki broj onih koji imaju upalu srčanog mišića. Upravo nam takvi podaci govore da moramo da budemo oprezni sve dok u potpunosti ne razumijemo prirodu ove bolesti – istakao je on.

PODIJELI