Sindikalci strahuju od novog udara na jesen

0
350

Od početka pandemije virusa korona u Srpskoj bez posla je ostalo oko 9.000 radnika, dok je u istom periodu zaposleno 7.500 lica.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da je od 19. marta na biroima u RS prijavljeno oko 9.000 lica koja su dobila otkaz.

– Trenutno imamo nešto više od 89.000 nezaposlenih lica koja su evidentirana u Zavodu za zapošljavanje. U istom periodu, odnosno od polovine marta sa evidencije biroa u Srpskoj po osnovu zaposlenja brisano je 7.500 lica. U prerađivačkoj industriji je najviše ljudi ostalo bez posla, ali i najviše zaposleno – kazao je Vujičić “Glasu Srpske”.

On je naglasio da svi oni koji su dobili otkaz imaju pravo na novčanu naknadu sa Zavoda za zapošljavanje.

– Svi koji su ostali bez posla u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju imaju pravo na novčanu naknadu. Mi smo obezbijedili novac za te namjene. Taj iznos je mnogo veći u odnosu na planirane troškove za te namjene, odnosno mi smo planirali oko 19 miliona za te troškove, a oni će na kraju iznositi oko 26 miliona maraka – naveo je Vujičić.

U Savezu sindikata RS ističu da je situacija zabrinjavajuća te da Vlada Srpske treba što prije da traži nove modele i mjere kako bi koliko-toliko bila ublažena trenutna situacija na tržištu rada.

– Od 19. marta do 20. jula bez ugovora o radu ostalo je tačno 9.028 lica. Nekima od njih je istekao ugovor na određeno vrijeme, dok su drugi proglašeni tehnološkim viškom. Situacija je zabrinjavajuća jer je sve više radnika koji ostaju bez posla. Nedostatak privredne aktivnosti, smanjena ili pak prepolovljena aktivnost, je trenutno gorući problem ekonomije RS. Ista situacija je i kod ino-partnera, što na kraju utiče i na broj radnika koji ostaju bez posla kod nas – navela je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Naglasila je da je najviše radnika ostalo bez posla u trgovini i ugostiteljstvu, koji zajedno imaju više od 3.300 otpuštenih radnika.

– Kada trgovini i ugostiteljstvu dodamo broj otkaza u prerađivačkoj industriji, dođemo do podatka da je bez posla u tim oblastima ostalo skoro 6.000 radnika. To su podaci samo za tri grane koje su najviše pogođene pandemijom – navela je Mišićeva.

Naglasila je da Vlada Srpske sa socijalnim partnerima treba da radi na mjerama koje koliko-toliko treba da ublaže trenutnu situaciju.

– Kako ova situacija sve duže i jače traje, sve je opravdaniji strah i sve veća neizvjesnost šta će se dalje dešavati – navela je Mišićeva i dodala da su dosadašnje mjere Vlade RS dale određene rezultate.

Naknada
Novčana naknada za radnike koji ostaju bez posla ne može biti manja od 80 odsto najniže plate, odnosno 416 maraka. Minimalac u RS trenutno iznosi 520 maraka. Dužina isplate ovog prava može biti od jedan mjesec do dvije godine, u zavisnosti od dužine staža. Za vrijeme dok ostvaruje pravo na naknadu nezaposleno lice ima zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje.

/Glas Srpske/

PODIJELI