Naslovna RS/BiH RS Sindikat uprave bez aktivnosti za 1. maj: Nema smisla šetati po praznom...

Sindikat uprave bez aktivnosti za 1. maj: Nema smisla šetati po praznom gradu

0
422
Sindikat uprave Republike Srpske nije planirao nikakve aktivnosti na Međunarodni praznik rada, 1. maj, jer smatraju da nema smisla „šetati po praznoj Banjaluci“.

– Dok smo bili i u Savezu sindikata RS smatrali smo to pogrešnim jer taj dan svi odu da roštiljaju i onda je šetnja tog dana, po meni, prevaziđena – kaže za Srpskainfo predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

On navodi da je prošle godine, kada je Sindikat uprave bio član Saveza sindikata RS, predlagao da se 1. maja uradi nešto konkretno.

– Prijedlog je bio da napravimo živi zid oko trgovačkih centara i svih privrednih subjekata koji budu radili tog dana, kako bismo se solidarisali sa onima koji moraju da rade na praznik. Međutim, to nisu prihvatile kolege iz granskih sindikata, koji zastupaju interese tih radnika pa je iluzorno i uzaludno da mi, koji predstavljamo radnike koji imaju pravo na slobodne dane za praznike, to organizujemo – objašnjava Marić.

On dodaje da je Sindikat uprave RS u pregovorima sa predstavnicima Vlade RS i da su predali zahtjeve koji se odnose na produženje važenja kolektivnog ugovora i na raspakivanje zakona o platama u cilju većih primanja.

U Savezu sindikata RS rekli su da će krajem aprila otkriti kakve aktivnosti će imati povodom Međunarodnog praznika rada, dok je Sindikat trgovine apelovao da nadležni ne dozvole da tog dana zaposleni u trgovinama rade.

 

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games