Sintetička droga na crnom tržištu u BiH: Ajs, koji košta 10 KM, 10 puta jači od kokaina

0
430

Ovisnička scena značajno se promijenila u posljednje vrijeme pa upotreba narkotika poput heroina ili kokaina bilježi konstantan pad, a raste upotreba sintetičkih droga.

Stručnjaci kažu da je samo u posljednje dvije godine na tržištu Balkana zaplijenjeno više od 20 novih droga, a vjeruje se kako ih je na ulicama mnogo više.

Tako je nedavno u akciji kodnog naziva “Merlin” u Bijeljini oduzeto i sedam grama nove droge ajs (prevedeno s engleskog – led). Radi se o kristalima amfetamina koji su čak 10 puta jači od kokaina! Ova droga nedavno se prvo pojavila na narkotržištu Srbije.

Među novim drogama najčešće se spominju mefedrin (mjau-maju ili spice droga), čarobni zmaj (mirišljavi štapići za osvježavanje prostora koji se puše), ketamin (zamjena za kokain), crna mamba (podsjeća na kanabis) i cloud nine (polusintetička droga koja se proizvodi od soli za kupanje).

Nova biljna mješavina zelene boje, djelovanja sličnog kao marihuana, ali čak 100 puta jačeg, pojavila se nedavno u susjednim zemljama. Dileri i narkomani tepaju joj jagoda, kupina ili bladi meri, a koja vrlo lako može dovesti do srčanog udara i smrti.

U Srbiji je ova droga već uzela prve žrtve. Istražioci za narkotike muku muče da joj stanu u kraj, jer konzumenti lako dolaze do nje. Drogu kupuju od uličnih dilera, preko interneta, pa i u nargila barovima.

Nervni sistem

Nove droge alarmirale su i inspektore, kojima je posao otežan i zbog činjenice da postoji više od 700 raznih naziva sintetičkih droga, od kojih većina stiže i na tržište BiH.
Jedan inspektor za narkotike ispričao je da je sintetika ispočetka ušla na mala vrata narkotržišta, ali da trenutno suvereno vlada. Kako pojašnjava, sintetičke droge su u ekspanziji, jer su zadovoljni i dileri i nesrećni narkomani.

– Jedna doza, recimo ajsa, košta osam ili deset maraka, a za gram kokaina narkoman mora izdvojiti 200 maraka. Međutim, konzumenti nisu svjesni da se radi o drogama koje 20 puta brže razaraju centralni nervni sistem nego prirodne droge, poput kokaina i heroina – pojašnjava on.

Lako se krijumčare

Sintetičke droge uhodanim rutama stižu iz Poljske, Moldavije, Holandije i Mađarske i lako se krijumčare. Domišljati dileri stavljaju drogu u šta stignu, od pilula za spavanje, pasta za brijanje, losiona, šampona pa do aspirina.

Šmrču anestetik za stoku

Crno tržište narkotika koje konzumiraju mladi na dernecima i festivalima proširilo se za još jednu supstancu – ketamin. Riječ je o anestetiku koji se koristi u veterinarskoj praksi, za stoku!

Omladina ga šmrče potpuno nesvjesna opasnosti koje nosi. Na poznatom muzičkom festivalu u Hrvatskoj policija je nedavno kod dilera iz Velike Britanije zaplijenila skoro 50 grama ketamina. Naknadno se nova droga pojavila na više mjesta u Splitu, piše Avaz.

(Avaz)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here