SIPA podmlađuje kadrove

0
631

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) raspisala je javni oglas za prijem kandidata za pohađanje osnovne obuke kadeta za čin mlađi inspektor, a svi koji planiraju da se prijave moraće da ispune niz uslova, uključujući i poznavanje bar jednog svjetskog jezika.

Osim toga, u posebne uslove spadaju i položen vozački ispit B kategorije te poznavanje rada na računaru, što kandidati dokazuju dokumentacijom.

Budući mlađi inspektori moraju ispuniti još niz opštih uslova, koji, osim bh. državljanstva, podrazumijevaju i životnu dob između 18 i 35 godina, te najmanje 6. stepen školske spreme.   Neće biti primljeni kandidati koji su otpušteni iz institucija državne uprave ili iz vojne službe u BiH kao rezultat disciplinske sankcije.

Osnovna obuka kadeta traje četiri mjeseca i sprovodi se u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova u Mostaru. Oni koji dobrovoljno napuste obuku ili iz nje budu isključeni svojom krivicom moraće platiti troškove obučavanja.

Kandidati koji prođu taj filter primaju se na probni rad na godinu dana i raspoređuju na radno mjesto mlađi inspektor. Međutim, broj mjesta je ograničen, pa će posao dobiti 15 ljudi. U pitanju su budući istražioci za pitanje ratnih zločina, za sprečavanje finansijskog kriminala, otkrivanje kriminala u vezi sa drogom i slično. Uslovnu prednost imaju dame.

“U slučaju da veći broj kandidata nakon sprovedenog testiranja ostvari isti broj bodova, Komisija prednost daje kandidatu ženskog pola”, navode iz SIPA.

Danijel Ilić, predsjednik Sindikata SIPA, smatra da je popunjenost u redovima te agencije oko 70 odsto, te da ima još mnogo prostora za zapošljavanje.

“Što se tiče zapošljavanja u SIPA, riječ je o jako komplikovanoj proceduri i ko prođe sve te testove, smatram da definitivno zaslužuje prijem u Agenciju”, rekao je Ilić za “Nezavisne”.

nezavsine

PODIJELI