Šipragić: Veliko interesovanje za program “Pomoć i njega u kući”

0
317

Za program “Pomoć i njega u kući” u Prnjavoru koji realizuje Crveni krst vlada veliko interesovanje, a trenutno je njime obuhvaćeno oko 70 korisnika.

Program realizuje Crveni krst Prnjavor u saradnji sa gradom i Crvenim krstom Švajcarske u BiH sa sjedištem u Tuzli.

Sekretar gradskog Crvenog krsta u Prnjavoru Bojan Šipragić izjavio je Srni da su dosadašnja iskustva na realizaciji projekta pozitivna, ali i da je izražena povećana zainteresovanost lica kojima je potrebna svakodnevna ili povremena pomoć.

– Imamo liste čekanja jer ne možemo sve postići, problem nije u broju korisnika već u nedostatku stručnog kadra. Prnjavor nema medicinsku školu i zato je teško pronaći kvalifikovane radnike koji bi mogli odgovoriti postavljenom zadatku – kaže Šipragić.

On pojašnjava da se u posjete ide u zavisnosti od stanja i potreba korisnika i da se o njih oko 70 brine tim od petoro radnika, odnosno odgovorna sestra i četiri njegovatelja.

– Za iduću godina imamo u planu 80 korisnika za koje će biti angažovano šest radnika, a od grada imamo obećanje da ćemo na raspolaganje pored sadašnja četiri dobiti još jedno terensko vozilo – rekao je Šipragić.

Projekat “Pomoć i njega u kući” u Prnjavoru je počeo u junu 2021. godine, a završava se u decembru naredne godine.

Projekat ove godine švajcarski Crveni krst u BiH finansira sa 50 odsto, grad Prnjavor učestvuje sa 30 odsto, dok korisnici izdvajaju 20 odsto sredstava.

SRNA

PODIJELI