Sirija vratila Francuskoj Asadov orden Legije časti

0
662

Kabinet sirijskog predsjednika Bašara el Asada saopštio je da je odlikovanje Legije časti koje je Francuska 2001. godine dodijelila Asadu vraćeno Parizu.

Kako navode, to je učinjeno poslije učešća Francuske u nedavnom vazdušnom napadu na sirijska vojna postrojenja.

Okruženje francuskog predsednika Emanuela Makrona saopštilo je u ponedjeljak da Francuska namjerava da pokrene proceduru povratka odlikovanja.

“Sirijsko Ministarstvo inostranih poslova danas je zvanično vratilo državi Francuskoj, putem rumunske ambasade u Damasku koja predstavlja francuske interese u Siriji, odlikovanje Veliki krst Legije časti, koje je predsjednik Francuske Žak Širak dodijelio predsjedniku Asadu”, navodi se u saopštenju.

Odluka o vraćanju odlikovanja donijeta je poslije učešća Francuske “u agresiji zajedno sa SAD i Velikom Britanijom” na Siriju 14. aprila ove godine, dodao je Asadov kabinet.

Snage SAD, Velike Britanije i Francuske sprovele su vazdušne napade poslije optužbe da su Asadove snage 7. aprila koristile hemijsko oružje u napadu u Dumi, posljednjem pobunjeničkom uporištu kod Damaska.

“Nije časno za predsjednika Asada da nosi odlikovanje jednog režima koji je podanik Sjedinjenih Američkih Država, s kojima podržava teroriste”, dodaje se u saopštenju.

Širak je odlikovao Asada 2001. godine nakon što je naslijedio oca Hafeza el Asada kao predsjednik Sirije.

PODIJELI