SJEĆANJE NA POLJSKE REEMIGRANTE

0
946

Na poljskom groblju u selu Devetina kod Prnjavora danas je otkrivena spomen-ploča Poljacima koji su do 1946. godine živjeli na području tadašnjeg prnjavorskog sreza.
Otkrivanju spomen-ploče prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, poljski konzul u BiH Agata Grabska, načelnici opština Prnjavor Darko Tomaš i Laktaši Ranko Karapetrović, kao i šezdesetak Poljaka iz Boleslavjeca.

Otkrivanje spomen-ploče organizovalo je Udruženje Poljaka “Boleslavjec” iz Prnjavora čiji predsjednik Igor Kanjski kaže da je ovaj projekat uređenja groblja urađen u saradnji i uz pomoć poljske Ambasadom u Sarajevu.

“Ovo je otkrivanje spomen-ploče na jednom od desetina grobalja koja su Poljaci ostavili iza sebe na ovim prostorima. U narednom periodu planiramo urediti i druga poljska groblja”, rekao je Kanjski.

Načelnik opštine Boleslavjec Piotr Roman naveo je da se ovakvim događajima izgrađuje i učvršćuje poštovanje između naroda.

“Za nas Poljake sjećanje na pretke je izuzetno važno. Svi koji su danas prisustvovali ovom činu doživjeli su to emotivno, neki od njih nisu vjerovali da će ikada više moći doći na mjesto gdje su sahranjeni njihovi preci da im odaju počast”, rekao je Roman.

Tomaš je podsjetio da se sa ovog područja 1946. godine desetine hiljada Poljaka iselilo i vratilo u matičnu zemlju.

“Ove ljude veže sjećanje na život koji su ovdje proveli, prije svega, njihovi preci. Ono što mi u Prnjavoru, a danas smo svjedoci i u Laktašima, činimo jeste da pomognemo ljudima da zadrže sjećanja”, istakao je Tomaš.

On je naveo da će lokalno rukovodstvo učiniti sve da se pobratimski odnosi između Prnjavora i Boleslavjeca, koji traju od 1974. godine, još više izgrađuju, te najavio da će podržati sve njihove programske aktivnosti.

Načelnik opštine Laktaši Ranko Karapetrović izrazio je zadovoljstvo što je ova opština bila u prilici da pomogne reemigrantima, odnosno njihovim potomcima, da danas posjete groblje u Devetini.

“Drago nam je da smo mogli pomoći da se poklone sjenama predaka koji su ovdje pokopani. Na ovaj način izražavamo prijateljstvo prema poljskom narodu. Želimo da te veze održavamo i dalje, voljni smo da i u narednom periodu jačamo kulturne, privredne i ostale aktivnosti i veze”, rekao je Karapetrović.

Prema podacima kojima raspolaže Udruženje Poljaka iz Prnjavora, na groblju u Devetini sahranjena su 464 Poljaka.

srna

PODIJELI