SJEĆANJE NA ŽRTVE JASENOVCA Položeni vijenci na spomenik u Donjoj Gradini

0
434

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta obilježen je danas u Spomen-području Donja Gradina u Kozarskoj Dubici polaganjem cvijeća na spomen-obilježje žrtvama logora Jasenovac i Donje Gradine i izložbom o proboju jasenovačkih logoraša.

Vijence na spomen-obilježje nevino stradalim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac položili su poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Darko Banjac, delegacija opštine Kozarska Dubica na čelu sa načelnikom Radenkom Reljićem i članovi Opštinskog odbora DNS-a.

Banjac je rekao je da već pet godina na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta doalazi u Donju Gradinu i odaje počast nevinim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac i Donje Gradine.

– Ovdje je bitno doći da otrgnemo od zaborava sjećanje na strahotu koja se tu dogodila. Možemo objektivno da kažemo da je ovo srpski Holokaust i da su Srbi kao žrtve u Drugom svjetskom ratu dio međunarodnog Holokausta – izjavio je Banjac novinarima u Donjoj Gradini.

On je naglasio da i Srbi zaslužuju izvinjenje, jer je srpski narod, poslije Jevreja, drugi u svijetu po stradanju u logorima.

– Ovo je srpski Holokaust i mi moramo da učinimo sve da spoznaja o tome ode u svijet – poručio je Banjac i naglasio da je srpski narod stradao samo zbog svoje nacije, vjere i imena.

Banjac je podsjetio da je prije pet godina jedini dolazio u Donju Gradinu na Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, a danas na tom mjestu ima mnogo više predstavnika.

– Bitno je za Donju Gradinu, Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini da se na ovom području planira izgradnja memorijalnog kompleksa, koji je najavio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kako bi svi koji ovuda prođu znali šta se dogodilo – rekao je Banjac.

Predsjednik Skupštine opštine Kozarska Dubica Milovan Barišić podsjetio je da se na današnji dan odaje pošta žrtvama genocida koji je u Drugom svetskom ratu počinila nacistička NJemačka, a u kojem je stradalo više od šest miliona Jevreja i 11 miliona ostalih.

– Mi smo danas ovdje u ime lokalne zajednice da položimo cvijeće na najvećem stratištu srpskog naroda, gdje je stradalo više od 500.000 Srba, veliki broj Jevreja i ostalih. Naša je obaveza da posjećujemo ovo mjesto i obilježavamo ovaj datum – da se ne zaboravi. Trebalo bi da se prašta, ali ovakav zločin je teško oprostiti – rekao je Barišić.

Povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 75 godina od proboja jasenovačkih logoraša, u izložbenoj sali Spomen-područja Donja Gradina otvorena je izložba “Proboj iz logora Jasenovac. autora Dejana Motla.

Polaganju vijenaca i otvaranju izložbe u Donjoj Gradini danas su prisustvovali i predstavnici misije LOT iz Čilea.

Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista.

U Jasenovcu je stradalo i 20.000 djece.

Generalna skupština UN je 2005. godine usvojila Rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Za datum obilježavanja, odnosno sjećanje na milione žrtava stradalih u Holokaustu tokom Drugog svjetskog rata, izabran je 27. januar – dan kada su jedinice Crvene armije 1945. godine oslobodile najveći nacistički koncentracioni logor Aušvic.

Tom prilikom oslobođeno je 7.500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti.

/Srna/

PODIJELI