Sjevernoj Koreji nedostaje hrane

0
717

Sjeverna je Koreja upozorila kako se suočava s manjkom hrane od oko 1,4 miliona tona u 2019. godini te da je prisiljena skoro prepoloviti sljedovanja, kriveći visoke temperature, sušu, poplave i sankcije Ujedinjenih naroda u memorandumu koji je vidio Reuters.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim narodima objavila je memorandum na dvije stranice bez datuma uoči drugog samita sljedeće sedmice između američkog predsjednika Donalda Trampa i sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Vašington zahtijeva da Sjeverna Koreja odustane od programa nuklearnog oružja koje je prijetnja Sjedinjenim Državama dok Sjeverna Koreja traži ukidanje razornih sankcija, zvanični završetak Korejskog rata 1950-1953 te sigurnosne garancije.

Savjet bezbjednost UN-a je jednoglasno pojačavalo sankcije Sjevernoj Koreji od 2006. kako bi prekinulo finansiranje Pjongjangovih programa nuklearnog oružja i balističkih projektila.

“Vlada DPRK poziva međunarodne organizacije da se žurno pozabave situacijom s hranom”, stoji u sjevernokorejskom memorandumu za koji je UN-ova misija te zemlje rekla da je nastavak na zajedničku procjenu sa Svjetskim programom hrane između 26. novembra i 7. decembra 2018.

Memorandum kaže da je Sjeverna Koreja prošle godine proizvela 4,951 miliona tona hrane što je 503.000 tona manje nego 2017. Ujedinjeni narodi su potvrdili ove brojke i rekli kako proizvodnja hrane Sjeverne Koreje uključuje rižu, pšenicu, krompir i soju.

Sjeverna Koreja je rekla kako će uvesti 200.000 tona hrane i proizvesti oko 400.000 tona ranih usjeva, ali da će ipak imati nedostatak i od januara smanjiti dnevna sljedovanja na 300 grama po osobi sa 550 grama.

Ujedinjeni narodi procjenjuju da ukupno 10,3 miliona ljudi, skoro polovina stanovništva Sjeverne Koreje, nedostaje hrana a da je njih oko 41 odsto pothranjeno, rekao je u četvrtak portparol UN-a Stefan Dujarik.

(Agencije)

PODIJELI