SKANDAL “VAŠINGTON POSTA”: UPOREDILI NOLETA SA DOPINGOVANIM ARMSTRONGOM

0
658

Američki list “Vašington post” pridružio se kamanji, prije svega britanskih medija, protiv najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića uporedivši ga sa dopingovanim biciklistom Lensom Armstrongom.

U autorskom tekstu pod naslovom: “Novak Đoković nije optužen za doping, ali zvuči jezivo kao Lens Armstrong”, list je uporedio Đokovićevu izjavu za Si-En-En posle dobijanja “Laures” nagrade sa Armstrongovim “napadom” na novinara Sandej Tajmsa poslije insinuacija za doping.

“Vašington post” je Novaka Đokovića, najboljeg sportistu svijeta, uporedio sa dopingovanom nekadašnjom zvijezdom biciklizma Lensom Armstrongom, insinuirajući da su čak njihovi stavovi o dopingu identični, i to samo zbog Novakovog stava o tome da još uvijek nema dokaza o upotrebi nedozvoljenih supstanci od strane najboljih tenisera na planeti.

“Đoković, koji nije optužen za bilo šta, očigledno nije naučio lekciju. Braneći integritet sporta, Đoković je umalo završio “prizivajući” pogrešnog momka”, navodi se u tekstu.

Naime, Đoković je za Si-En-En rekao kako “mediji pokušavaju da kreiraju priče o dopingu u tenisu, ali dokle god nema dokaza da neko koristi doping, sport je čist, da ga treba zadržati kao takvog i da je ponosan na integritet tenisa”.

“Vašington post” je citirao ovu Đokovićevu izjavu, a zatim podsjetio na Armstronga, koji je, kako se navodi, prije desetak godina, poslije teksta novinara Sandej Tajmsa Dejvida Volša, koji ga je optužio za doping (kasnije se ispostavilo da je to bilo tačno), rekao:

“Volš je najgori novinar koga znam. Postoje novinari koji su spremni da lažu, da prijete ljudima, da kradu – a sve ne bi li mi nešto nakačili. Sve to samo zarad senzacionalne priče. Etika, standardi, vrednosti, preciznost – to ne zanima ljude kao što je Volš”.

Armstrong je svojevremeno bio najbolji biciklista na svijetu, osvojio je sedam uzastopnih titula na Tur de Fransu, ali se ispostavilo da je koristio doping.

Autor teksta potom navodi niz primjera gdje su bivši teniseri potvrdili povremeno korišćenje nedozvoljenih supstanci, da bi perfidnom manipulacijom na kraju članka zauzeo stav kako zapravo „brani i savjetuje” najboljeg sportistu svijeta da promijeni svoju taktiku odbrane integriteta tenisa i sporta za koje se zalaže.

“Vašington post” zaključuje tekst sljedećim riječima:

“Teniski mediji ne optužuju Đokovića za doping, naravno, prosto kažu da on postoji u sportu. Ali, kada je francuski Ekip 2005 javio da je Armstrong bio dopingovan kada je 1999. osvojio Tur de Frans, njegov odgovor je bio sličan kao Đokovićeva odbrana tenisa:

“Nažalost, lov na vještice se nastavlja. Taj članak nije ništa drugo nego tabloidno novinarstvo”.

Bio je, sve dok te optužbe nisu konačno i dokazane.

Možda bi Đoković trebalo da razmisli o drugačijoj taktici kada brani svoj sport. On, svakako, ne bi volio da se njegove riječi miješaju sa onima koje je izgovorio najpoznatiji sportista umiješan u doping skandal”, piše “Vašington post”.

A upravo je te rIJeči i izjave prvi izmJešao “Vašington post”! Ako je i od „ozbiljnih” novina, pa i tabloida – mnogo je.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here