Skupština NDP-a, podrška i partija iz vlasti

0
437

Poslije SDS-a i DNS-a, i NDP je objelodanio svoju viziju poboljšanja budućnosti u Srpskoj. Na Skupštini te partije, predstavili su deklaraciju sa sedam glavnih ciljeva: od poštovanja Dejtona do dosljednije borbe protiv korupcije – program za djelovanje u narednih pet godina podudara se sa stavovima većine stranaka na domaćoj političkoj sceni.

Lider NDP-a, Dragan Čavić, poručuje da baš oko tih pitanja treba da postoji širi konsenzus.

“Ne vidimo da ovde ništa posebno iskače iz ili predstavlja nešto što je u suprotnosti sa temeljnim vrijednostima koje Republika treba graditi u narednih pet godina. I to je ono što mi smatramo da predstavlja prioritet. O drugim stvarima možemo da pričamo, ali ako ne ostvarimo stabilnost politike u Republici, sve ostalo postaje iluzorno”, rekao je predsjednik NDP-a Dragan Čavić.

Na NDP-ovoj Skupštini, u prvom redu, osim lidera opozicionih stranaka u Srpskoj, sjedio je i jedan od predstavnika stranaka iz vladajuće koalcije. Predsjednik DNS-a Marko Pavić je, izlazeći za govornicu, od NDP-ovaca dobio veliki aplauz. Prvi čovjek radikala, Milanko Mihajlica, to je protumačio kao znak da ga dio prisutnih u budućnosti vidi u redovima Saveza za promjene. Pavić za ATV poručuje – bez obzira na to šta se dešavalo u narednih nekoliko mjeseci, dobre odnose sa NDP-om ne bih kvario.

“Mislim da ih nikada ne treba isključiti, bez obzira. Čak i sada u ovim narednim izborima kako se opredijelili, ali ne treba zaboraviti te neke naše dodirne tačke sa NDP-om”, rekao je predsjednik DNS-a Marko Pavić.

Da su promjene moguće, poručuje i lider PDP-a. Branislav Borenović kaže da ima prostora za pregovore sa svakom strankom koja se zalaže za bolji ambijent u Srpskoj, i da je, nakon decenije vladavine SNSD-a, vrijeme za promjene. S tom konstatacijom se potpuno slaže još jedan gost NDP-ove skupštine. Adam Šukalo, doduše, poručuje da u promjenama Pavić sigurno neće učestvovati, jer, kako kaže, posljednjim postupcima samo “tvrdi pazar”.

“Apsolutno sam uvjeren da DNS neće promijeniti političku stranu i da ovom vrstom priče samo trguje sa SNSD-om, odnosno Miloradom Dodikom. Mislim da je ovo isključivo i ova današnja posjeta i manevar DNS-a koji sad ide pred ove opšte izbore, ide prije svega u pravcu pozicioniranja DNS-a prema SNSD-u”, rekao je poslanik u NSRS Adam Šukalo.

Pavić je prethodnih dana osuo paljbu na lidera Ujedinjene Srpske, Nenada Stevandića, poručivši da za njega nema mjesta u koaliciji kojoj pripada DNS. Takve riječi podgrijale su spekulacije o klimavim odnosima unutar vladajuće koalicije i navodnom poljuljanom položaju Pavićeva stranke. Ipak, poslije nekoliko oštrih izjava, Pavić se odjednom povukao i poručio da mu Stevandić ne smeta.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here