SKUPŠTINA OPŠTINE PRNJAVOR: Sami sebi smanjili primanja

0
1121

Odbornici Skupštine opštine Prnjavor pred sam kraj prošle godine doneli su odluku o smanjenju svojih odborničkih dodataka za 10 odsto. Tako će umesto dosadašnjih 460, ubuduće mesečno primati po 370 maraka.

Svih 28 odbornika odluku je donelo jednoglasno i uz obrazloženje da je posledica zakonske osnove da naknade ne prelaze polovinu prosečne plate zaposlenih u opštinskoj upravi za prethodnu godinu. Ipak, glasanju je prethodila burna rasprava.

Savko Tubak (SP RS), u ime odborničkog kluba “Petica”, izrazio je nezadovoljstvo, kako je rekao, “nepravednim zakonom ministarke Lejle Rešić”, koji je izričito n aložio “kresanje” primanja odbornicima.

– Nepošteno je da se smanjuju naknade nama odbornicima koji smo, istina kao i načelnik opštine, jedino direktno izabrani po volji naroda, a vama, funkcionerima, koji to niste, nije naloženo smanjenje plata – rekao je Tubak, čije je viđenje podržalo i više odbornika iz drugih partija.

Međutim, dr Darko Tomaš, načelnik opštine, obrazložio je da su većini odbornika naknade dodatna primanja, dok su to njegovim saradnicima, funkcionerima i načelnicima odeljenja, jedini izvor prihoda, bez mogućnosti da zbog sukoba interesa budu besplatno i članovi komisija.

– Još u mom prethodnom načelničkom mandatu 2011. godine opštinskim funkcionerima su smanjene plate za 10 odsto. Od tada nisu ni povećavane. Problem je što su primanja opštinskih radnika u Prnjavoru dosta manja u odnosu na njihove kolege, recimo, u Banjaluci, Srpcu, Laktašima i drugim okolnim opštinama. Više nego skromne plate inspektora, šalterskih i drugih radnika nastojaćemo da u dogledno vreme povećamo, što će ići u prilog veće nadoknade odbornicima – najavio je načelnik Tomaš.

N. ĐURIĆ – Novosti

PODIJELI