Skupština Udruženja RVI Prnjavor: Problem nedostatak sredstava (FOTO)

0
413

Udruženje ratnih vojnih invalida Prnjavor održalo je danas redovnu izvještajnu sjednicu Skupštine. Među najvećim problemima koji muče članove ove organizacije je nedostatak novčanih sredstva.

Posjećenost delegata sjednici Skupštine Udruženja RVI, oko 90 odsto, dovoljno govori o zainteresovanosti za rad i status njenih članova. Među problemima koji su ih mučili u prošloj godini ističu nedovoljna sredstvia zbog smanjenog granta u lokalnom budžetu, koji je, kažu, umanjen za 43 odsto.

Mi smo imali iz granta iznos 26 hiljada maraka, s tim što nikad nisu isplaćivana sredstva sto odsto, već to zavisi od punjenja budžeta. Nama su umanjena sredstva na 15 hiljada, što nama nije bilo dovoljno, jer za potrebe zaposlenog radnika preko 15 hiljada su troškovi plate sa doprinosima, putovanja i ostalo. Ali, imamo povrat doprinosa od zaposlenih radnika koji rade na parking prostoru, pa smo preko toga dijelom premostili te nedostatke – kaže Dragan Vrhovac, predsjednik Udruženja RVI Prnjavor.

Zbog smanjenih sredstava, kažu u Udruženju, morali su izostati mnoge aktivnosti poput božićne pečenice za ugrožene članove, jednokratne novčane pomoći, nabavka udžbenika za djecu RVI od strane ove organizacije.

– Načelnik je odvojio jedan iznos sredstava, i zahvaljujemo se što je sredstva iskoristio za nabavku knjiga, ali bi daleko veći broj bio da smo i mi učestvovali svojim sredstvima – kaže Vrhovac.

Prema planu rada za ovu godinu, od lokalne vlasti tražiće više razumjevanja.
Delegati skupštine su upoznati da je došlo do otežanih uslova saradnje sa pojedinima iz lokalne zajednice i donijeli su zaključak da se uputi zahtjev načelniku opštine i predsjedniku Skupštine i zatraži da se ratnim vojnim invalidima pomogne i omogući da nastavimo normalan rad koji smo imali u 2019. i 2020. godini – objašnjava Vrhovac.

Iz Udruženja apleuju na masovnost pri obilježavanju Dana Republike – 9. januara, ali i na pomoć pri organizaciji iste, poput prevoza za zainteresovane.

– Bio sam na defileu, evo treća godina zaredom, i ove godine naših 25 delegata i ja imamo najljepša zapažanja. Bili smo u Banskom dvoru, mnogo bliže nego prethodnih godina kada smo išli u našem ešalonu, bili smo u toplom, upriličeno nam je da prekinu kolonu da bismo se mi priključili defileu iz toplih prostorija. Prvo, bilo nam je toplo, drugo, nvalidi sa pomagalima teško mogu da postignu ritam pješačenja, pa nam je skraćen put – kaže Ilija Golić, član Udruženje RVI Prnjavor, koji svojim saborcima i svim ratnim vojnim invalidima poručuje da je čast biti 9. januara na Trgu Krajine.

Dragan Vrhovac, koji je predsjednik i Saveza RVI Republike Srpske kaže da je na republičkom nivou za ovu godinu za nabavku ortopetskih pomagala iznos povećan sa dva na 2,5 miliona KM, a osnovica za obračun lične invalidnine za četiri odsto.

Od Vlade Srpske, kaže, dobili su obećanje da će raditi i na stambenom zbrinjavanju, odnosno kada se sazna tačan broj RVI, kreditnim zaduženjem radiće na izgradnji stambenih jedinica za nezbrinute ratne vojne invalide.

(TV K3)

PODIJELI