Skupštinske većine u nekoliko lokalnih zajednica vise o koncu: Preletači skrojili nestabilnost

0
227

U nekoliko opština u Srpskoj skoro osam mjeseci nakon izbora i dalje vri kao u loncu, jer odnos snaga u lokalnim parlamentima zavisi od volje pojedinih odbornika i preletača koji su umjesto deklarativne stabilnosti kreirali nestabilne većine zasnovane na uskostranačkim i interesima pojedinaca.

Većine u svim tim lokalnim zajednicama vise o koncu i zavise samo od toga kada će se pojaviti novi preletači ili od toga kada će oni koji su već promijenili stranu odlučiti da to ponovo urade. Posljednje tumbanje i promjena skupštinske većine zadesila je Kozarsku Dubicu, gdje je došlo do raskola u Klubu SNSD-a koji su napustila petorica od ukupno devet odbornika. Oni su sa četiri odbornika Kluba SDS-DNS, tri PDP-a, dva SP-a i jednim odbornikom SDA potpisali koalicioni sporazum i zatražili sazivanje sjednice Skupštine opštine. Pored Kozarske Dubice, do promjene skupštinske većine, ali u korist SNSD-a došlo je u Višegradu koji je bio okovan političkom krizom još od izbora, jer su skupštinsku većinu formirale stranke suprotstavljene načelniku opštine Mladenu Đureviću iz SNSD-a. U toj opštini je odbornik SPS-a napustio većinu okupljenu oko SDS-a i PDP-a i priklonio se načelniku i tijesnoj skupštinskoj većini koju čine sedam odbornika SNSD-a, te po jedan odbornik US, NPS-a i SDA.

Uporedo sa Višegradom samo u suprotnom smjeru došlo je do promjene skupštinske većine u Prnjavoru. Za razliku od Višegrada, tamo je načelnik Darko Tomaš iz SNSD-a ostao bez podrške, jer su se suprotnom taboru okupljenom oko SDS-a priklonili po jedan odbornik DEMOS-a i NDP-a i odbornik nacionalnih manjina. Prije Tomaša bez skupštinske većine je ostao gradonačelnik Dervente Milorad Simić iz SNSD-a, jer je odbornik SP-a Mirko Zemunović okrenuo ćurak i promijenio stranu za funkciju predsjednika derventske skupštine.

Novi predsjednik derventskog SNSD-a Igor Žunić kaže da su se građani Dervente vrlo brzo uvjerili da nova većina ne radi u interesu građana, već u interesu pojedinaca i na zadovoljavanju apetita političkih partija.

– Prvi koraci nove većine su promjena Statuta i uvođenje funkcije drugog potpredsjednika SO na čiju platu će otići nekoliko desetina hiljada maraka. Pored toga, mimo propisanih procedura su proveli neka kadrovska postavljenja i imenovanja direktora pojedinih ustanova koji ne ispunjavaju ni minimum uslova za to. To su rezultati nove skupštinske većine – kaže Žunić.

Ništa bolje nije ni u Prnjavoru, a kakva je situacija i kako funkcioniše nova većina najbolje je na nedavnoj vanrednoj sjednici SO opisao načelnik opštine Darko Tomaš.

– U kafani sam čuo da je zakazana vanredna sjednica skupštine. Nečuveno je da kabinet načelnika ne bude zvanično obaviješten da je zakazana vanredna sjednica skupštine – rekao je Tomaš.

Njegov stranački kolega i bivši predsjednik SO Prnjavor Željko Simić kaže da u radu nove skupštinske većine dominira neukost i nepoznavanje elementarnih propisa.

– Većina postoji i to niko ne spori, ali potezima koje povlače pokazuju ili neukost ili nehtijenje da se postupa po zakonu. Od rada u interesu građana nema gotovo ništa – kaže Simić.

Interes

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš kada je formirana nova skupštinska većina rekao je za naš list da je u pozadini svega lični interes.

– Ovo je klasični primjer političke korupcije, da ne kažem kupovine odbornika od strane SDS-a. Lični interes je nadvladao sve iz čega je jasno da se radi o preletačima – rekao je Tomaš.

/Glas Srpske/

PODIJELI