Slobodno uživajte u gaziranoj vodi

0
576

Postoji mnogo urbanih mitova vezanih za mineralnu gaziranu vodu. Međutim, ljubitelji gazirane vode mogu da odahnu, jer nema razloga da brinu za svoje zdravlje.

Gazirana voda dobija se dodavanjem ugljen dioksida pod pritiskom u vodu. Rezultat je slaba ugljična kiselina u vodi, koja uzrokuje stvaranje gasa u probavnom sistemu.

U Japanu su otkrili da jedna čaša gazirane vode oslobađa oko 900 ml gasa, koji širi želudac i daje osećaj sitosti.

To su i pokazali ispitivanjem na dve grupe žena. Žene koje su pile gaziranu vodu osjećale su se ugodno i uspjele su da izbjegnu prejedanja tokom praznika, izlazaka i noću.

Italijanski istraživači pokazali su da pijenje gazirane vode značajno poboljšava varenje kod osoba sa dispepsijom, gorušicom i doprinosi normalizaciji stolice kod osoba sa hroničnim zatvorom.

Mineralna voda je odlična zamjena za gazirana pića koja sadrže šećer pa nemate razloga da se brinute za zubnu gleđ.

Čuvena Framingham Heart studija je ispitivala i odnos gustoće kostiju i gaziranih pića kod više od 2.500 ispitanika. Kod žena koje su pile slatke napitke postoji smanjenje prosečne mineralne gustoće kostiju, dok kod žena koje su pile gaziranu vodu, nije bilo smanjenja gustoće kostiju.

Možete da odahnete i slobodno popijete svoje omiljeno piće, gaziranu mineralnu vodu – šampanjac među vodama. Uz njeno konzumiranje biće i manje brige za dobro zdravlje.

(Nezavisne novine)

PODIJELI