“Slonovo stopalo” – jedna od najopasnijih stvari na svijetu

0
952

Iako je prošlo dvije nedjelje od emitovanja zadnje epizode hit serije Černobil, svijet je i dalje zaluđen nuklearnom katastrofom i svim što ima veze s tim.

Turisti su pohrlili u Pripjat, influenseri se slikaju goli u Zoni isključenja, a mnogi su se ozbiljno zainteresovali za nuklearnu fiziku.

Posljednjih dana mediji su se raspisali o najopasnijoj stvari u Černobilu i jednoj od najopasnijih stvari na svijetu.

Zove se “Slonovo stopalo” i nalazi se u tamnoj komori ispred reaktora koji je eksplodirao. “Slonovo stopalo” zapravo je masa visoko radioaktivnog materijala slična lavi koju su pronašli radnici odmah nakon eksplozije reaktora. Za samo nekoliko sekundi masa je radijacijom ubijala, a prema nekim izvorima, “Slonovo stopalo” još je toplo i emituje dovoljnu količinu radijacije da ubije odraslog čovjeka za nekoliko minuta.

Prema nekim izvorima, Slonovo stopalo je najopasniji otpad na svijetu, a ulazak u komoru u kojoj se nalazi i 33 godine kasnije, znači potpisivanje smrtne kazne. Postoje samo dvije fotografije Slonovog stopala jer je radijacija uništavala i kamere koje su bile postavljene.

Reaktor broj 4 od 1986. godine zaštićen je metalnim sarkofagom koji sprečava širenje jače radijacije iz jezgre, a uskoro će ga zamijeniti modernija instalacija koja bi trebalo da ima rok trajanja od 100 godina, prenosi “Index.hr”.

PODIJELI