Slovenačkoj firmi zabranjen prijem radnika iz BiH

0
365

 

Sarajevo – Agencija za rad i zapošljavanje BiH zabranila je slovenačkoj firmi “Univerzalna logistika” da zapošljava radnike iz BiH u naredne dvije godine putem Sporazuma između Savjeta ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju, jer je kršila prava vozača koji su radili za nju.

Agencija je juče saopštila da je ova odluka donesena nakon što je potvrđeno da su pojedine slovenačke firme kršile prava radnika iz BiH.

– U saradnji sa relevantnim slovenačkim institucijama trenutno radimo na informaciji koja će obuhvatiti sve firme koje krše prava radnika iz naše zemlje. Informaciju ćemo dostaviti Komisiji za praćenje sprovođenja Sporazuma o zapošljavanju, a tim firmama će biti onemogućeno da zapošljavaju nove radnike – saopštili su iz agencije i dodali da će i slovenački Inspektorat za rad kontrolisati uslove u kojima rade građani iz BiH.

Izvršni sekretar Nezavisnog sindikata radnika Slovenije Boris Perš, koji zastupa interese stranih radnika, tvrdi da su radnici iz BiH u Sloveniji prepušteni sami sebi, te da ih poslodavci svakodnevno iskorišćavaju.

– Poslodavci ih “perušaju” sto na sat, a “Univerzalna logistika” prednjači u tome. Vozači koji su radili za tu firmu morali su potpisivati razne blanko papire, koje je preduzeće predstavljalo na način da je radnicima davalo kredite na osnovu čega su vozačima kasnije odbijali od plate i do 1.000 evra mjesečno. Sindikat trenutno vodi postupak za oko 30 bivših radnika te firme koji su bili izloženi raznim malverzacijama – rekao je Perš i dodao da je stvarni broj prevarenih radnika daleko veći, ali da su mnogi vozači digli ruke i otišli da rade u Njemačku i Austriju.

Prema njegovim riječima, najveći problem radnika iz BiH je što se ne učlanjuju u sindikat kad dođu da rade u Sloveniju.

– Ljudi misle da im se u Sloveniji ne može desiti ništa loše, ali ovdje kao i svuda u svijetu ima poslodavaca koji rade pošteno, ali i prevaranata. Strani radnici ne znaju jezik, pa su izloženi prevarama, a kada dođu kod nas obično je već kasno – rekao je Perš i dodao da bi Agencija za rad i zapošljavanje BiH morala objasniti radnicima da kada odu u Sloveniju prvo posjete sindikat, koji će ih upoznati o njihovim pravima i obavezama.

Broj radnika iz BiH koji odlaze na rad u Sloveniju rapidno je povećan od kada su dvije zemlje potpisale Sporazum o zapošljavanju. Samo u prvih deset mjeseci ove godine više od 13.000 radnika iz BiH dobilo je radne dozvole u ovoj zemlji.

Savjeti

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH kažu da svi radnici koji dođu kod njih dobiju potrebne informacije o pravima i uslovima rada u Sloveniji, te da se savjeti na koje treba obratiti pažnju nalaze i na njihovoj internet stranici.

– Zahvaljujući saradnji sa sindikatima iz Slovenije dobijamo informacije u kojim se djelatnostima najčešće ugrožavaju prava radnika – navedeno iz agencije.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here