Slučaj „Pekabesko“ pred sudom: Leburić traži milionsku odštetu od RS

0
469

Više od pet godina je prošlo od afere „Pekabesko“ koja je krajem 2014. „tresla“ Republiku Srpsku. Zabrana prodaje namirnica tog makedonskog proizvođača rezultirala je tužbom koju je protiv RS podnio „Leburić Komerc“. Sudski spor težak preko milion maraka počeo je nedavno u Okružnom privrednom sudu Banjaluka i očekuje se glavna rasprava, saznaje portal CAPITAL.

Odšteta koju „Leburić Komerc“ traži, jer mu je kao uvozniku bio zabranjen promet proizvoda „Pekabesko“, prvobitno je bila 750.000 KM, ali će odštetni zahtjev biti dopunjen i uvećan i iznosiće preko milion maraka.

U Okružnom privrednom sudu Banjaluka potvrdili su za CAPITAL da je nedavno, 19. juna ove godine, u sudu razmatran ovaj predmet i da je sud rješenjem odredio vještačenje Tehnološkog fakulteta u Banjaluci.

Prethodno je krajem februara održano pripremno ročište po tužbi „Leburić Komerca“ iz Prnjavora protiv Republike Srpske.

„Tužitelj je ostao kod tužbe i postavljenog tužbenog zahtjeva te svih navoda i predloženih dokaza“, istakli su u Okružnom privrednom sudu Banjaluka.

Dodali su da je tužilac predložio da se na glavnoj raspravi izvedu dokazi čitanjem naredbi koje su zabranjivale i dozvoljavale promet „Pekabesko“ proizvoda, zahtjeva „Leburić Komerca“ da se dozvoli promet, akata Instituta za javno zdravstvo, Agencije za sigurnost hrane BiH, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i ugovora o distribuciji i kupoprodaji te mišljenja doktora, inspektora…

Advokat „Leburić Komerca“ Milan Malešević za CAPITAL kaže da ne može da komentariše postupak koji je u toku.

„Mogu samo reći da tek treba početi glavna rasprava, nisu još izvođeni dokazi koji su predloženi, niti saslušavani vještaci, svjedoci, strane u postupku“, rekao je Malešević.

Podsjećamo, krajem 2014. godine Republička inspekcija za hranu zabranila je uvoz „Pekabeskovog“ proizvoda “Gold – pileći file vakum” zbog povećanog sadržaja fosfata.

Ministarstvo poljoprivrede zatim je naredilo zabranu prometa „Pekabeskovih“ proizvoda u Srpskoj koja je bila na snazi dvije sedmice, a uzorci proizvoda su analizirani u laboratorijama u BiH, Srbiji i Makedoniji, prije nego je dozvoljeno njihovo ponovno stavljanje na tržište Srpske.

U „Leburić komercu“ ranije su tvrdili da su zbog zabrane prometa morali da bace 25 tona proizvoda kojima je istekao rok trajanja.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

PODIJELI