Šmit neće govoriti pred Savjetom bezbjednosti, OHR neće biti pomenut

0
354

Kristijan Šmit neće govoriti na sjednici Savjeta bezbjednosti UN-a, koja se treba održati dnas, niti će OHR biti pomenut.

Navodi se to u tekstu rezolucije koji je Savjet bezbjednosti UN-a usaglasio sinoć nakon višednevnih pregovora. Konačnom verzijom rezolucije produžava se mandat EUFOR-a u BiH, odnosno misije Altea.

„Savjet bezbjednosti, utvrdivši da situacija na području bivše Jugoslavije i dalje predstavlja prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti, djelujući u skladu s Poglavljem VII Povelje Ujedinjenih nacija: ovlašćuje države članice koje djeluju kroz ili u saradnji s Evropskom unijom da u daljnjem razdoblju od dvanaest mjeseci, počevši od datuma usvajanja ove rezolucije, uspostave multinacionalne stabilizacijske snage (EUFOR ALTHEA) kao pravnog sljedbenika SFOR-am pod ujedinjenim zapovijedanjem i upravljanjem, koje će ispunjavati svoje misije u vezi s provedbom Aneksa 1-A i Aneksa 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i njegovih aneksa (zajednički Mirovni sporazum, S/1995/999, Aneks ), u saradnji s prisutnošću Glavnog štaba NATO-a, u skladu sa dogovorima između NATO-a i EU-a kako je saopšteno Savjetu bezbjednosti u njihovim pismima od 19. novembra 2004., u kojima se priznaje da će EUFOR ALTHEA imati glavnu ulogu stabilizacije mira u vojnim aspektima Mirovni sporazum, odlučuje obnoviti ovlaštenje iz stavke 11. svoje rezolucije 2183 (2014) za daljnje razdoblje od dvanaest mjeseci počevši od datuma donošenja ove rezolucije“, navodi se u tekstu rezolucije.

Ruska Federacije je, od početka, insistirala da se OHR izbaci iz teksta. U drugoj verziji rezolucije koja je bila razmatranju u ponedjeljak, OHR je bio naveden, ali bez bonskih ovlaštenja. No, u utorak popodne članice Savjeta bezbjednosati su usaglasile tekst rezolucije i, kako se može vidjeti, OHR i visoki predstavnik se nigdje ne pominju.

U tom tijelu Ujedinjenih nacija  će se svakako čuti i glas Srpske. Vlada je uputila svoj izvještaj, u kojem jasno stoji da je krizu u BiH izazvao niko drugi do bivši i poslednji visoki predstavnik Valentin Incko, nametanjem izmjena krivičnog zakona.

Za sjednicu Savjeta bezbjednosti Vlada Republike Srpske uputila je 26. izvještaj u kojem se navodi da Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH, ali i da insistira da drugi u BiH i u inostranstvu poštuju i sprovode slovo Dejtonskog sporazuma.

Izvještaj se odnosi na period maj-oktobar.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je ranije da u Savjetu bezbjednosti UN neće biti usvojen izvještaj Šmita o situaciji u BiH, koji je, kako je ocijenio, propagandni pamflet napisan u korist muslimana i vrvi od izmišljotina, podmetanja krivice i nedorečenosti.

Kada je riječ o misiju Altea u BiH, Dodik je ranije rekao da on i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dijele stav da joj treba produžiti mandat.

Sjedica bi trebalo da počne u 21.00 čas, objavljeno je na sajtu Savjeta bezbjednosti.

 

ATV

PODIJELI