Snijeg u Krajini, obilne padavine u Hercegovini, objavljena prognoza do vikenda

0
504

U Bosni i Hercegovini danas se očekuje oblačno vrijeme s kišom. U ranim jutarnjim satima snijeg ili susnježica se očekuju u Krajini.

Obilnije padavine na području Hercegovine i jugozapadne Bosne gdje se prognozira između 40 i 80 litara kiše po metru kvadratnom. U Hercegovini lokalno i do 100 litara.

Temperature vazduha u 8 sati: Bihać, Gornji Vakuf, Gradačac, Ivan Sedlo 0, Jajce, Banja Luka, Bugojno, Sanski Most i Zenica 1, Bjelašnica, Doboj, Sarajevo i Tuzla 2, Sokoloac i Bijeljina 3, Brčko 4, Mostar 8, Livno 12, Široki Brijeg 14, Bileća 15, Stolac i Trebinje 16, Neum 18 stepeni.

Vjetar većinom jugoistočnog smjera, a na sjeveru zemlje vjetar sjeverni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 6 i 12, na jugu zemlje od 12 do 17, a u Krajini između 2 i 5 stepeni.

U Sarajevu oblačno s kišom. Najviša dnevna temperatura vazduha oko 9 stepeni.

Objavljena je i trodnevna prognoza:

Srijeda, 21. novembar: U Bosni i Hercegovini oblačno vrijeme s kišom u jutarnjim satima i prije podne. Od poslijepodnevnih sati prestanak padavina. U Bosni padavine samo ponegdje i slabe. U Hercegovini može pasti između 10 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura vazduha u Bosni između 2 i 5, a u Hercegovini od 6 do 11, a najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 4 i 8, na jugu zemlje od 11 do 15 stepeni.

Četvrtak, 22. novembar: U većem dijelu Bosne oblačno vrijeme. Tokom dana, smanjenje oblačnosti se očekuje u Hercegovini i na jugozapadu Bosne. Vjetar slab sjevernog smjera. Jutarnja temperatura vazduha većinom između 2 i 6, na jugu zemlje od 6 do 10, a najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 9, na jugu zemlje od 11 do 15 stepeni.

Petak, 23. novembar: U većem dijelu Bosne se očekuje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini i na jugozapadu Bosne umjerena oblačnost. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura vazduha većinom između 1 i 5, na jugu zemlje od 4 do 8, a najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 5 i 10, na jugu zemlje od 12 do 16 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorloškog zavoda.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je loša. Pogoršanje vremena i niže temperature, kod osjetljivih osoba uzrokovaće pojačane tegobe u vidu reumatskih bolova, nesanice.

Veći sadržaj vlage u vazduha također će stvarati probleme hroničnim bolesnicima. Neophodno je posvetiti pažnju primjerenom odijevanju i ne pretjerivati s aktivnostima.

(radiosarajevo.ba)

PODIJELI