SNSD uzeo inicijativu SDS: Motajički bataljon bi, ipak, mogao dobiti svoj put

0
563

Sleći će se prašina nesporazuma na „Put boraca Motajičkog bataljona“, po svemu sudeći, već na narednoj sjednici Skupštine opštine Prnjavor-usvajanjem prijedloga da gotovo 15 kilometara dugi pravac do susjedne derventske opštine nosi naziv po toj proslavljenoj jedinici Vojske Republike Srpske.

Kako saznaje portal MojPrnjavor.info, već na skupštinskom zasijedanju zakazanom u ponedjeljak prnjavorski parlamentarci imaće priliku da donesu odluku koju su propustili na prethodnom, novembarskom.

– Očito je da prijedlog nije  dobio većinu isključivo zbog toga što je došao od opozicionog SDS-a. Jer, kome razumnom može da zadrhti ruka i da svojim dizanjem i glasom ne potvrdi opšte poznatu istorijsku činjenicu. A, zadrhatala je čak i nekim učesnicima proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata, prebjezima iz našeg tabora, pa i onima koji su bili ili su još na čelu Boračke organizacije. Jednostavno, nisu smjeli ili htjeli da se zamjere načelniku Darku Tomašu i vladajućem SNSD – kaže za portal MojPrnjavor.info Slaviša Jenjić, šef kluba odbornika SDS-a.

U obrazloženju SDS-ove inicijative navedeno je da je Motajički bataljon formiran, imao sjedište i logističku podršku, upravo u tom podmotajičkom kraju po kom je i stekao ime. Upravo na tom putnom pravcu, kroz podmotajička sela ka Derventi, mnogi od njegovih 1.800 boraca odlazili su i vraćali se, a mnogi i nisu, s branika otadžbine.

Na proteklom skupštinskom zasijedanju sa 12 glasova, od ukupno 29 odbornika, prijednolg SDS-a nije dobio neophodnu skupštinsku većinu.

Uz SDS-ovu u zvaničnom saopštenju oštru osudu na račun vladajućeg SNSD, na društvenim mrežama uslijedio je pravi mali rat između pristalica ove dvije najjače stranke na prnjavorskoj politčkoj sceni.

Međutim, MojPrnjavor.info saznaje da će gotovo sasvim sigurno već u ponedjeljak Motajički bataljon, ipak, dobiti svoj put. Za razliku od prošle sjednice, kada to za rukom nije pošlo SDS-u, ovaj put, u ulozi predlagača naći će se  SNSD-ovi načelnik opštine Darko Tomaš i predsjednik SO Željko Simić.

Predloženo je, kako se navodi, da putni pravac počinje od regionalnog puta Čelinac-Prnjavor-Srbac. Protezaće se Donjom Ilovom, Šibovskom, Gronjim Smrtićima, Karaćem i Bakulom, Štivorom, Šereg Ilovom, Gornjim Palačkovcima,  sve do Tromeđe na granici s derventskom opštinom. U ukupnoj dužini od 14.500 metara.

Inicijativa počiva na istorijskim činjenicama o zaslugama boraca Motajičkog bataljona s područja opštine Prnjavor u odbrambeno-otadžbinskom ratu na stvaranju Republike Srpske, stoji u obrazloženju.

Istovremeno, skupštinsko rukovodstvo navodi da je komisija za pripremu prijedloga imena naselja i ulica, provela postupak u skaldu s odredbama odluke, te da je utvrdila da su ispunjeni uslovi za dodjelu naziva na putnom pravcu Motajičkog bataljona.

Bitno je da izglasamo

– Manje je bitno što se SNSD sada kiti našim perjem i što nam je bukvalno preoteo prijedlog. Jasno je da smo ga mogli usvojiti i na prošloj sjendici. Pokazalo se da nije bila neophodna ni javna rasprava, pa smo eventualne nejasnoće i formalnosti mogli otkloniti na, od većine neprihvaćenoj, kraćoj pauzi. Odbornici SDS-a će to podržati i biće nam drago da će SNSD, zapravo, prihvatiti i zajedno s nama izglasati našu inicijativu da se taj putni prvac ubuduće naziva Putem boraca Motajičkog bataljona. Ovdje politikanstvu nema mjesta. Trebamo promovisati i ozvaničitu tu istorijsku činjenicu, s kojom će i na ovaj način bili upoznati naši naraštaji – najvljuje predsjednik kliba odbornika SDS, Slaviša Jenjić.

Na svim ratištima

Gotovo 2.000 boraca Motajičkog  bataljona borilo se pod zastavom 27. Derventske motorizovane brigade VRS, uglavnom s područja Prnjavora i Dervente. Sjedište bataljona bilo je u prnjavorskom podmotajičkom selu Šibovska. Branili su srpski narod i svetinje gotovo na svim ratištima Srpske, pa i onim najtežim od sarajevsko-trnovskog, Ozrena, Vozuće, Vučije planine, mrkonjićkog ratišta.

Ninko ĐURIĆ – mojprnjavor.info

PODIJELI