SO-e PRNJAVOR: Usvojen budžet za 2018. godinu od 21.234.381 KM VIDEO

0
436

Skupština opštine /SO/ Prnjavor usvojila je danas opštinski budžet za sljedeću godinu u iznosu od 21.234.381 KM, dok je lani iznosio 13.750.000 KM.  
U budžet za 2018. uvršten je i kredit od sedam milion KM, od kojih 5.533.227 KM je za refinansiranje ranijih kredita.

U odnosu na nacrt, budžet za narednu godinu je uvećan za oko 87.000 KM, za iznos sredstava koja se u najvećem dijelu odnose na neutrošenu, a primljenu pomoć Vatrogasnog saveza Republike Srpske iz 2010. godine.

Za usvajanje budžeta glasala su 22 odbornika, dok je sedam bilo protiv.

Načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš istakao je da će budžet za 2018. godinu biti razvojni.

“Namjera nam je da u idućoj godini riješimo nekoliko velikih problema, prije svega kanalizacije, za šta smo planirali oko 250.000 KM. Isti iznos trebalo bi da dobijemo od stranog donatora. Osim toga, ima još dosta posla da se uradi, a način raspodjele sredstava biće utvrđen planom kapitalnih investicija koji će biti usvojen na narednim sjednicama Skupštine”, rekao je Tomaš.

On je izrazio uvjerenje da će u idućoj godini biti nastavljena i podrška Vlade Republike Srpske za određene projekte u ovoj lokalnoj zajednici.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Aleksandar NJegomirović rekao je da su najvažnije izmjene u budžetu u odnosu na nacrt uvođenje budžetske pozicije sa koje će se finansirati izgradnja centralnog spomen-obilježja u iznosu 130.000 KM, kao i budžetska pozicija sa koje će se finansirati podsticaji za zapošljavanje u privredi u okviru Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj u iznosu 40.000 KM.

“Povećali smo dodatno sredstava za podsticaj u poljoprivredi za 10.000 KM, pa ona ukupno iznose 410.000 KM, sredstva za učeničku i studentsku populaciju povećali smo za 15.000 KM i ona sada ukupno iznose 315.000 KM. Sredstva za sport povećana su za 30.000 KM i ona ukupno iznose 210.000 KM”, precizirao je on.

NJegomirović je naveo da je na ovaj način lokalna vlast praktično uvažila najveći broj zahtjeva građana sa održane javne rasprave o budžetu.

Predsjednik SO Željko Simić rekao je da su usvajanjem budžeta stvoreni uslovi da se već od naredne sjednice počne sa usvajanjem programa kao što su kapitalne investicije, zajednička komunalna potrošnja, unapređenje poljoprivredne proizvodnje i drugih.

Simić nije odbacio mogućnost da do kraja godine bude održano još sjednica ukoliko bude potrebe.

“Prema operativnom planu, ovo je izvršenje plana kako je predviđeno, ali mi zavisimo od programa i dinamike rada načelnika opštine, pa ukoliko bude potrebe i prostora do kraja godine može se desiti da bude održana još jedna sjednica”, rekao je Simić.

Šef kluba odbornika opozicionog SDS-a Slaviša Jenjić rekao je da je odbijeno svih pet amandmana koje je uložila ova stranka, zbog čega odbornici SDS-a nisu podržali budžet za iduću godinu.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here