SO razriješila direktoricu vrtića “Naša Radost” Slobodanku Vasić i imenovala v.d. direktora Đorđa Kovačevića

0
363

Na dnevnom redu 6. redovne sjednice SO Prnjavor našlo se 27 tačaka dnevnog reda a najviše pažnje odbornika privukla su kadrovska rješenja. Najviše rasprave je bilo o razrješenju direktora JU dječiji vrtić “Naša radost”, i imenovanju novog vršioca dužnosti na toj poziciji.

Odbornici skupštinske većine u Prnjavoru razriješili su dužnosti direktora JU dječiji vrtić “Naša radost” Slobodanku Vasić i na mjesto v.d. direktora imenovali Đorđa Kovačevića, nekadašnjeg direktora muzičke škole “Konstantin Babić”. Rasprava pozicije koju predvodi SDS i opozicije koju predvodi SNSD išla je u smjeru zakonitosti ove odluke.

“Skupštinska većina sve što radi, radi prije svega nezakonito ali to njima nije ni važno. Njima je važno da postignu onaj svoj cilj a to je da zadrže ljude koji su oko njih okupljeni. I danas, cijena namirenja DNS-a jeste bila smjena gospođe Vasić, koja nikakve veze nema ni sa zakonskim uporištima a ni sa razlozima koje su oni naveli. I ono što je činjenica jeste da prije svega SDS na ovaj način radi protiv naroda, protiv roditelja, protiv interesa djece a sve sa ciljem da održe skupštinsku većinu”, izjavio je načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš.

U skupštinskom materijalu za ovu tačku našlo se i anonimno pismo potpisano kao neformalno Udruženje roditelja u kojem se traži smjena Vasićeve. Pismo se našlo u materijalu za sjednicu jer je poslano na adresu načelnika opštine i predsjednika Skupštine i kao takvo protokolisano na prijemu u opštinskoj upravi iako niko od prisutnih nije mogao potvrditi ko je pismo poslao.

“Dva čovjeka koji su uništili ovaj grad za vrijeme rata i oni stoje iza tog pisma. Njihova familija jest autor ovih pisama i ono što ću učiniti jeste koliko sutra javiti policiji da istraži i da nađe ko je ovaj dokument predao na poštu iako je to nama ovdje u gradu svima već jasno”, kaže Tomaš.

Predsjednik SO Mirko Bukvić je izjavio da samo pismo nije povod za smjenu već je uvršteno u sklopu materijala za ovu tačku i u pitanju su kaže drugi razlozi.

“Nisu sprovedene određene procedure prilikom zapošljavanja radnika jer osnivač odnosno Skupština opštine mora da da saglasnost za zapošljavanje. Takođe nije rađeno u skladu sa zakonom o javnim nabavkama i još određene nepravilnosti koje su navedene kao glavni argumenti za smjenu. Međutim oni su se uhvatili nekih pisama koja su sporedna”, rekao je Bukvić.

Odbornik SNSD Željko Simić je ispred ove stranke naveo da nije dovoljno kao što piše u Poslovniku da jedna trećina odbornika može zatražiti smjenu. Dodaje da je dugo u Skupštini i da nije vidio nakaradnije rješenje i obrazloženje za smjenu.

“Na osnovu zakona o predškolskom vaspitanju koji reguliše pitanja u obrazovnim ustanovama ovakvog tipa dakle dječijim vrtićima jedna trećina odbornika ne može biti pokretač inicijative. Jedini ovlašteni sa lokalnog nivoa jeste načelnik opštine”, istakao je Simić.

Sa druge strane šef Kluba SDS-a Milan Petrović se ogradio od spornog pisma navodeći da on i njegov klub kao i odbornici skupštinske većine ne vjeruju u njegov sadržaj.

“Evo danas smo čuli diskusije i u tom pismu možda postoje i mogućnosti za neku krivičnu privatnu tužbu. Ja pozivam ovim putem gospođu Slobodanku Vasić da bilo šta što misli da nije urađeno u skladu sa zakonom podnese krivičnu prijavu ili tužbu protiv počinioca jer mi ovdje ništa ne krijemo ušli smo u jedan proces i radimo sve po zakonu”, kaže Petrović.

On ističe i da ne vidi zašto je ovo razrješenje direktora drugačije od bilo koje druge smjene u javnim ustanovama čiji je osnivač SO Prnjavor.

“Svaki čovjek koji je imenovan na neku funkciju od strane Skupštine opštine mora znati da će doći trenutak kada će biti smijenjen i to je sasvim normalno i logično. Smatram da ne treba nikakva pompa da se diže o smjeni direktorice vrtića i siguran sam da će budući direktor biti sigurno uspješniji a ukoliko ne bude uspješniji evo ja ću reći ispred Kluba Srpske demokratske stranke, krenuti u proces i njegove smjene”, naglasio je Petrović.

Šef Kluba DNS-a Dragan Radić je naveo da je novi direktor vrtića njihov kadar.

“Upravo onaj kadar koji je isto tako u mandatu smijenjen sa mjesta direktora muzičke škole gdje je jako dobro rukovodio tom ustanovom kao što je smijenjena i direktorica biblioteke žena koja je bila trudna i na porodiljskom bolovanju i tada niko nije govorio da je to politička smjena a evo danas su puna usta svima političke smjene. Definitivno ono što će biti naš cilj jeste da ta ustanova nastavi uzlaznom putanjom da sva djeca imaju jednake uslove za boravak u toj ustanovi da se prošire kapaciteti i da se uvede druga smjena”, izjavio je Radić.

Odbornicima se obratila i smijenjeni direktor Slobodanka Vasić koja je u obraćanju izjavila da su razlog njene smjene visoki funkcioneri SDS-a u Prnjavoru ne krijući da je prvenstveno postavljena na ovo mjesto kao kadar SDS-a u mandatu načelnika Siniše Gatarića.

“Zadnje pitanje koje sam postavila nakon obraćanje je da li je Poslovnik jači od zakona? Jeste! Znači sekretar SO je potvrdila da jeste. Molila sam je da ponovi. Ponovila je. Hvala lijepo! Znači time je slučaj sto posto okončan. Ali molim vas još jednu stvar. Pošto mene mijenjaju na ovakav način i ovim razlogom onda najbolje da i Predsjednika Skupštine promijene. I on je tukao maloljetnice!”, izjavila je Vasić.

Na ovoj sjednici imenovani su još Vojislavka Gatarić na mjesto v.d. sekretara SO i Bojan Subotić na mjesto v.d. direktora JU “Dom zdravlja” Prnjavor.

TV K3

PODIJELI