SO usvojila Odluku o prodaji zemljišta na Vijaci

0
736

Skupština opštine Prnjavor dala je saglasnost na prijedlog odluke o utvrđivanju posebnog interesa za prodaju nepokretnosti u svojini opštine ispod tržišne cijene ili bez naknade u poslovno-turističkoj zoni “Vijaka”, što u lokalnoj vlasti smatraju jednom od najvažnijih odluka u protekloj deceniji.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš rekao je da je za lokalnu zajednicu ovo jedna od najvažnijih odluka u posljednjih 15 godina jer su stvoreni svi preduslovi za raspisivanje javnog poziva za prodaju parcela u poslovnoj zoni.

“Uvjeren sam da će za mjesec i po ili dva početi prve investicije”, naglasio je Tomaš.

Odluku je podržao i opozicioni SDS, čiji je šef Kluba odbornika Slaviša Jenjić rekao da ta stranka želi da se u Prnjavoru otvoraju nova radna mjesta, da dolaze investitori i da se, između ostalog, tako zadrži stanovništvo.

Procijenjena tržišna vrijednost građevinskih parcela, koja je utvrđena od vještaka poljoprivredne struke, iznosi 12 KM po metru kvadratnom.

Katastarske parcele koje će biti ponuđene investitorima čine građevinsku parcelu ukupne površine 15.005 metara kvadratnih.

Prema ovoj odluci, opština Prnjavor će za građevinske parcele obezbijediti pristupni put, omogućiti priključak na niskonaponsku elektro-mrežu, kao i vodovodnu i kanalizacionu mrežu, dok investitori snose troškove priključka i troškove pretvaranja poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

Na sjednici je usvojen i izvještaj o izvršenju budžeta za prošlu godinu.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Aleksandar NJegomirović rekao je da je prilikom usvajanja ovog izvještaja priliv sredstava bio 13.452.000 KM, dok je potrošnja iznosila 12.978.000 KM, čime je ostvaren suficit od 474.000 KM.

“Ova sredstva smo usmjerili za finansiranje neizmirenih obaveza iz ranijeg perioda tako da danas opština Prnjavor nema niti jedne KM prenesenih obaveza. Ostvarena je i ušteda na rashodima za lična primanja od 245.000 KM u odnosu na 2016. godinu, što se najviše pozitivno reflektovalo na finansijski rezultat”, istakao je NJegomirović.

Odbornici su razmatrali i izvještaje javnih ustanova i preduzeća čiji je osnivač opština Prnjavor, a usvojena je i odluka kojom se načelniku opštine daje saglasnost da zaključi ugovor o zajedničkom ulaganju opštine i preduzeća “Putevi Republike Srpske” za izgradnju kružnog toka na Vijaci.

srna

PODIJELI