Spasić: Srba sve manje

0
1140

Uništavanje u genocidima, odlazak u inostranstvo i asimilacija u tamošnje društvo, te veliki broj abortusa – glavni su razlozi sve manjeg broja Srba kako u Srbiji, tako i u Republici Srpskoj, izjavila je profesor i demograf Biljana Spasić iz Kragujevca koja je u Prnjavoru održala predavanje o temi “Zašto Srbi nestaju”.

Spasićeva kaže da je poražavajući podatak, prema kojem je početkom 19. vijeka u Srbiji bilo 5,5 miliona Srba, a prema popisu iz 2011. godine 5,9 miliona, što je povećanje od samo 400.000 ljudi, dok je istovremeno broj Albanaca porastao za 700 odsto. 

“Prema prvim prognozama početkom veka, u matici je trebalo biti 27 miliona Srba, međutim taj broj je 5,9 miliona, zbog čega se nameće pitanje gde je 21 milion pripadnika ovog naroda. Ja sam kao demograf pokušala da odgovorim na to pitanje, jer su prognoze za budućnost veoma ozbiljne. Demografi kažu da će, ako se nastavi ovakav trend niskog nataliteta i visokog mortaliteta, Srbi postati manjina u sopstvenoj zemlji”, istakla je Spasićeva sinoć na predavanju. 

Ona je podsjetila na podatak da je samo u 20. vijeku kod Srba bilo više od četiri miliona žrtava i da su to sve bili ljudi koji su iz čistog rodoljublja dali život da sačuvaju vjekovna ognjišta. 

“Imamo veliki problem dijaspore, odnosno `odliva` mozgova. Deca nam se školuju ovde, a onda odlaze zbog posla u inostranstvo gde ostaju, prihvataju jezik i kulturu drugog naroda, sklapaju mešovite brakove, pa čak i menjaju veroispovest, dakle u potpunosti se asimiliraju”, ističe Spasićeva. 

Kao najozbiljniji problem danas Spasićeva je navela nevjerovatan broj abortusa, navodeći podatak za prošlu godinu u Srbiji o 16.000 registrovanih prekida trudnoće kod maloljetnika. 

“Taj broj je u stvarnosti, nažalost, mnogo veći. Ali mi Srbi smo pomalo uspavani, kao da smo postali ravnodušni, dosta nam je svega, imamo previše informacija, a na one prave koje treba da nas probude, podstaknu da damo doprinos i učinimo nešto da nam se spasi država smo malodušni, pa je ovo pokušaj da se problem spusti u narod”, kaže ona. 

Spasićeva će danas održati i predavanje srednjoškolcima o temi “Kuda ide naša omladina”. Za knjigu pod istim nazivom autorka je dobila nagradu “Ivo Andrić” i specijalno priznanje na međunarodnom kongresu o porodici u Moskvi. 

Jedan dio knjige ukazuje na, prema srpskoj tradiciji, svetosavski put kojim treba da idu mladi, dok drugi dio upozorava na stranputice sa kojima se suočavaju – sekte, droga, okultizam, pušenje, samoubistva, alkoholizam, čedomorstva. 

“Predavanje će pratiti i film koji govori o devojci, srednjoškolki koja je ostala trudna i otvara se pitanje šta da radi. Poruka filma treba da bude – ja ne smem da dozvolim sebi da se nađem u toj situaciji ako nisam spremna da čuvam dete, znači ne smem da stupam u intimne odnose. I mi to deci otvoreno moramo da kažemo, da ih opomenemo pre nego što se nešto takvo dogodi”, kaže Spasićeva. 

Spasićeva je do sada, uz blagoslov NJegove svetosti patrijarha srpskog, širom svijeta o temi opstanka srpskog naroda održala oko 700 predavanja.

srna

PODIJELI