Spasioci još ne znaju kako spasiti dječake iz pećine na Tajlandu, a dolaze velike kiše

0
1160

Spasioci na Tajlandu nisu bliži odluci o tome kada i kako izvesti 12 dječaka i njihovog trenera iz poplavljenog kompleksa pećina gdje su pronađeni ove sedmice, blijedi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog fudbalskog tima, koji je nestao u špilji 23. juna, činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašla dječake u ponedjeljak naveče zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj pećini.

Ali sada je pažnja usmjerena na to kako družinu vratiti nazad kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Mornarica spominje mogućnost da trinaestorica ostanu u pećini Tam Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca, prenosi Index.hr.

Ali drugi kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, kad se voda ispumpa iz pećinskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Kobčai Bonarana (Kobchai Boonarana), zamjenik direktora Odjela za prevenciju i ublažavanje katastrofa, rekao je kako je na spasilačkoj ekipi u pećini da odluči jesu li i kada će dječaci biti dovoljno snažni da se uhvate u koštac s putem prema površini.

“Njihovo stanje, i kao što možemo vidjeti, njihov moral je dobar, ali šta je s njihovom snagom i sposobnošću? To je na ekipi unutra da odluči”, rekao je Kobčai novinarima.

“Naš posao je da nastavimo ispumpavati vodu, a spasilačka ekipa treba procijeniti sigurnosni nivo i mogu li dječaci sigurno putovati nazad”, rekao je.

Zarobljenim dječacima poslali su hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njen nivo i time olakšali akciju spašavanja.

Ali meteorološka služba upozorila je kako veći dio sjevera zemlje, od 7. do 12. jula opet može očekivati jake pljuskove.

(Index.hr)

PODIJELI