Spasioci još ne znaju kako spasiti dječake iz pećine na Tajlandu, a dolaze velike kiše

0
1031

Spasioci na Tajlandu nisu bliži odluci o tome kada i kako izvesti 12 dječaka i njihovog trenera iz poplavljenog kompleksa pećina gdje su pronađeni ove sedmice, blijedi i slabi, ali inače dobrog zdravlja nakon što su devet dana bili izgubljeni u podzemlju.

Dramatična potraga i operacija spašavanja juniorskog fudbalskog tima, koji je nestao u špilji 23. juna, činila se kao da se privodi kraju kada je ekipa britanskih i tajlandskih ronioca pronašla dječake u ponedjeljak naveče zbijene na malom, blatnjavom sprudu u poplavljenoj pećini.

Ali sada je pažnja usmjerena na to kako družinu vratiti nazad kroz nekoliko kilometara opasno poplavljenih podzemnih tunela.

Mornarica spominje mogućnost da trinaestorica ostanu u pećini Tam Luang sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone za četiri mjeseca, prenosi Index.hr.

Ali drugi kažu da bi dječaci mogli biti vani u roku od nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani, kad se voda ispumpa iz pećinskog kompleksa i ako nauče koristiti ronilačku opremu.

Kobčai Bonarana (Kobchai Boonarana), zamjenik direktora Odjela za prevenciju i ublažavanje katastrofa, rekao je kako je na spasilačkoj ekipi u pećini da odluči jesu li i kada će dječaci biti dovoljno snažni da se uhvate u koštac s putem prema površini.

“Njihovo stanje, i kao što možemo vidjeti, njihov moral je dobar, ali šta je s njihovom snagom i sposobnošću? To je na ekipi unutra da odluči”, rekao je Kobčai novinarima.

“Naš posao je da nastavimo ispumpavati vodu, a spasilačka ekipa treba procijeniti sigurnosni nivo i mogu li dječaci sigurno putovati nazad”, rekao je.

Zarobljenim dječacima poslali su hranu, vodu i medicinske potrepštine te istovremeno pumpaju vodu iz tunela kako bi smanjili njen nivo i time olakšali akciju spašavanja.

Ali meteorološka služba upozorila je kako veći dio sjevera zemlje, od 7. do 12. jula opet može očekivati jake pljuskove.

(Index.hr)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here