Špirić: Druge zemlje preduzimaju mjere, a u BiH selo gori, baba se češlja

0
460

Potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić izjavio je da dok druge zemlje preduzimaju mjere kako bi se zaštitile od nelegalnog ulaska migranata, u BiH selo gori, baba se češlja, a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se niko njima neće pozabaviti.

– Svi medijski izvještaji iz crne hronike gdje se migranti međusobno ubijaju, napadaju lokalno stanovništvo, prelaze šumskim stazama iz države u državu, nisu dovoljni argumenti za Savjet ministara u tehničkom mandatu da preduzmu bar jednu suvislu aktivnost u interesu bezbjednosti građana BiH – upozorio je Špirić.

On je podsjetio da je Vlada Austrije juče odlučila da produži vanredne kontrole na granici s Mađarskom i Slovenijom kako bi se zaštitila od nelegalnog ulaska migranata na takozvanoj “balkanskoj ruti”, a Savjet ministara u teničkom mandatu i dalje tvrdi da je situacija u BiH pod konrolom.

Špirić je ukazao da je zanimljivo da se u izvještajima austrijskih medija napominje da je ministar policije Herebert Kikl kao obrazloženje o novoj odluci naveo “latentnu prijetnju terorizma” što bi trebalo da upali alarme u svim zemljama regiona, a posebno onim koje nisu članice EU.

– Tako u BiH selo gori, baba se češlja, a migranti biraju rute koje su im kraće i draže jer vide da se niko njima neće pozabaviti. Upravo zbog ovakvog stanja anarhije u koju nas je dovela nesposobna vlast trebalo bi što prije fomirati novi saziv Savjeta ministara, ali sve su prilike da Bakir Izetbegović i njegova SDA čekaju da ovi migranti dobiju državljanstvo i da i njima ponudi jedan resor srazmjerno njihovoj brojnosti – ocijenio je Špirić.

Imajući u vidu kompletnu situaciju sa migrantskom krizom i da se u BiH vraćaju ratnici “Islamske države”, naglasio je Špirić, bilo bi neophodno da su koordinacioni tim i nadležne institucije u stalnom zasjedanju i da provode bezbjednose mjere i akcije.

– Ali s obzirom na to da smo u BiH, čekaćemo da migranti organizuju neku sjednicu i donesu odluku – rekao je Špirić.

(Srna)

PODIJELI