SPKD promocijom monografije obilježili 20 godina postojanja

0
175

​Dramska scena Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) “Prosvjeta” iz Prnjavor sinoć je, povodom 20 godina postojanja i uspješnog rada, organizovala promociju monografije “Decenije od snova satkane”.

Umjetnički rukovodilac “Prosvjetine” Dramske scene Brankica Radonjić pojasnila je da je monografija ispunjena fotografijama, isječcima iz novinskih članaka, sjećanjima sugrađana o djelovanju pozorišta iz ranijeg perioda.

“Želja mi je bila da ispitam da li je i u kojoj formi postojao pozorišni amaterizam u Prnjavoru prije našeg početka 2003. godine. Rezultat tog istraživanja je da se prvo spominjanje pozorišta u Prnjavoru desilo 1888. godine”, rekla je Radonjićeva za Srnu.

Radonjićeva sa ponosom ističe da su za dvije decenije postojanja pred publiku izašli 540 puta, postavili 71 pozorišnu premijeru, osvojili 93 festivalske nagrade i više od 50 puta nastupili u humanitarne svrhe.

“Kao ‘Prosvjeta’ imamo osnovni zadatak da očuvamo naš jezik, pismo i tradiciju. Tako smo i mi sa scene željeli da promovišemo domaće dramske pisce, po čemu smo specifični. Prnjavor je sa našim teatrom dobio novi kvalitet, a gostujući na različitim festivalima u zemljama okruženja i Evrope pronosili smo i ime naše opštine”, kaže Radonjićeva.

Ona je najavila da će se u narednom periodu posvetiti i multimedijalnom radu, kao i okupljanju djece, mladih i amatera zainteresovanih za pisanje scenarija, snimanje, montažu, dizajn svjetla i zvuka, kostimografiju.

Dramaturg Siniša Tešanović kaže da grupa “odraslih” djeluje od 2019. godine i do sada su postavili četiri predstave za odrasle i dvije za djecu.

On je kao najznačajnije izdvojio adaptaciju djela “Jazavac pred sudom” Petra Kočića, slatko-gorku komediju “Druga sreća” i Radovićeve “Ženske razgovore”, ali i napomenuo da je poseban izazov i novo iskustvo bilo raditi dječije predstave.

Predsjednik SPKD “Prosvjeta” Prnjavor Borka Pavlović rekla je da su i društvo i grad ponosni na članove Dramske scene, na njihove nastupe na raznim festivalima i nagrade sa kojima se vraćaju.

Obilježavanju jubileja Dramske scene prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je uputio rođendanske čestitke svim glumcima, a posebno Brankici Radonjić koja je, kako kaže, najzaslužnija za razvoj pozorišta u Prnjavoru.

“Za svoj status izborili su se kvalitetom, kreativnošću, ali i znanjem. Već 20 godina neprekidno uče svoju publiku kulturnim vrijednostima, a zahvaljujući njima velika sala Centra za kulturu ponovo je postala mjesto okupljanja. Oni su najbolji ambasadori Prnjavora”, rekao je Tomaš za Srnu.

Tomaš je podsjetio da je Radonjićeva u martu za svoj rad i razvoj pozorišne umjetnosti dobila jedno od najviših opštinskih priznanja Povelju sa zlatnim grbom opštine.

“Priznanje je dobila i za sve ove godine uložene u dodatno opismenjavanje svih sugrađana, ali i kao zadatak da nastavi sa predanim radom”, rekao je Tomaš.

Na sinoćnjoj manifestaciji publici, prijateljima i poštovaocima su se još jednom predstavili i sa zajedničke scene poklonili svih 62 glumaca prnjavorskog amaterskog pozorišta.

srna

 

PODIJELI