Spuštena rampa za svinjetinu iz Srbije

0
280

Afrička svinjska kuga, koja mjesecima hara po Evropi i nanosi velike gubitke uzgajivačima, sve više prijeti i domaćim farmama, a u cilju sprečavanja zaraze i zbog sumnje da se bolest pojavila u Srbiji, BiH je spustila rampu za uvoz svinja i svinjskog mesa iz te zemlje.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH juče su saopštili da su usvojili Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

– Zabranjuje se uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, te proizvoda koji nisu obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge – saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da su domaći farmeri u strahu jer se događa upravo ono čega su se bojali.

– Iako još nije zvanično objavljeno, afrička kuga je stigla u Srbiju, a žarište bolesti je u selima između Beograda i Mladenovca. Ubijeđeni smo da će bolest stići i kod nas, samo je pitanje kad – rekao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, najveća prijetnja dolazi od malih gazdinstava u Srbiji, koja nekontrolisano trguju svinjama.

– Doći će do naglog pada cijena svinja u Srbiji što bi mogli iskoristiti neki uvoznici iz Srpske. Zbog toga ćemo tražiti hitan sastanak sa resornim ministrom i zahtijevati da se čuva Drina. Veliki klaničari će poštovati zabranu, međutim skela na Drini neprestano radi i to je put kojim se mogu unijeti zaražene životinje – kazao je Maljčić. Dodao je da će, ukoliko bolest dospije u BiH, štete biti nesagledive.

– Tamo gdje se bolest pojavi moraju se eutanizirati sve svinje u krugu od tri kilometra i to bi uništilo domaću proizvodnju, kao i reputaciju zemlje jer niko neće investirati u rizične oblasti – smatra Maljčić.

Da bi situacija mogla bila teška slaže se i pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Dragan Knežević koji ističe da ukoliko se bolest pojavi u RS i BiH da bi to moglo izazvati potpuno uništenje populacije svinja.

– Afrička kuga je zarazna bolest koja se širi vrlo brzo i ima ozbiljne socioekonomske posljedice. Vakcina protiv bolesti ne postoji, a nema ni efikasnog lijeka i zato je važno da pojačaju kontrole na graničnim prelazima – rekao je Knežević i pojasnio da se bolest ne prenosi na ljude i druge vrste životinja. On je naveo da je resorno ministarstvo donijelo “Naredbu o vanrednom odstrelu divlje svinje u lovištima zbog monitoringa zarazne bolesti afričke kuge svinja” ističući da je korisnicima sprotsko-rekreativnih lovišta koja graniče sa Hrvatskom i Srbijom naložen odstrel svinja. Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kaže da su lovci na raspolaganju resornom ministarstvu za servisiranje lovišta.

(Glas Srpske)

PODIJELI