Spuštena rampa za svinjetinu iz Srbije

0
165

Afrička svinjska kuga, koja mjesecima hara po Evropi i nanosi velike gubitke uzgajivačima, sve više prijeti i domaćim farmama, a u cilju sprečavanja zaraze i zbog sumnje da se bolest pojavila u Srbiji, BiH je spustila rampu za uvoz svinja i svinjskog mesa iz te zemlje.

Iz Kancelarije za veterinarstvo BiH juče su saopštili da su usvojili Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki radi sprečavanja unosa afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.

– Zabranjuje se uvoz domaćih i divljih svinja, svinjskog mesa, te proizvoda koji nisu obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge – saopšteno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić kaže da su domaći farmeri u strahu jer se događa upravo ono čega su se bojali.

– Iako još nije zvanično objavljeno, afrička kuga je stigla u Srbiju, a žarište bolesti je u selima između Beograda i Mladenovca. Ubijeđeni smo da će bolest stići i kod nas, samo je pitanje kad – rekao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, najveća prijetnja dolazi od malih gazdinstava u Srbiji, koja nekontrolisano trguju svinjama.

– Doći će do naglog pada cijena svinja u Srbiji što bi mogli iskoristiti neki uvoznici iz Srpske. Zbog toga ćemo tražiti hitan sastanak sa resornim ministrom i zahtijevati da se čuva Drina. Veliki klaničari će poštovati zabranu, međutim skela na Drini neprestano radi i to je put kojim se mogu unijeti zaražene životinje – kazao je Maljčić. Dodao je da će, ukoliko bolest dospije u BiH, štete biti nesagledive.

– Tamo gdje se bolest pojavi moraju se eutanizirati sve svinje u krugu od tri kilometra i to bi uništilo domaću proizvodnju, kao i reputaciju zemlje jer niko neće investirati u rizične oblasti – smatra Maljčić.

Da bi situacija mogla bila teška slaže se i pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Dragan Knežević koji ističe da ukoliko se bolest pojavi u RS i BiH da bi to moglo izazvati potpuno uništenje populacije svinja.

– Afrička kuga je zarazna bolest koja se širi vrlo brzo i ima ozbiljne socioekonomske posljedice. Vakcina protiv bolesti ne postoji, a nema ni efikasnog lijeka i zato je važno da pojačaju kontrole na graničnim prelazima – rekao je Knežević i pojasnio da se bolest ne prenosi na ljude i druge vrste životinja. On je naveo da je resorno ministarstvo donijelo “Naredbu o vanrednom odstrelu divlje svinje u lovištima zbog monitoringa zarazne bolesti afričke kuge svinja” ističući da je korisnicima sprotsko-rekreativnih lovišta koja graniče sa Hrvatskom i Srbijom naložen odstrel svinja. Predsjednik Lovačkog saveza RS Savo Minić kaže da su lovci na raspolaganju resornom ministarstvu za servisiranje lovišta.

(Glas Srpske)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here