Naslovna RS/BiH RS Sramota: Građevinci u Srpskoj rade za 450 KM

Sramota: Građevinci u Srpskoj rade za 450 KM

0
394
Položaj radnika u građevinarstvu u RS je težak i ovaj sektor je konstantno suočen sa odlivom radne snage, a građevinac sa srednjom stručnom spremom radi za 450 KM.

Poručeno je ovo danas iz Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalne djelatnosti RS, gdje su istakli da je prosječna plata u ovom sektoru oko 630 KM, ali da tu ulaze i plate uprave, menadžmenta, ugovorena primanja…

Predsjednica ovog sindikata Dragana Grabičić podvukla je da takva situacija nije „trgla poslodavce“ da im povećaju plate kako bi ljude zadržali u RS.

“Nažalost, došlo je vrijeme da sada ni povećanja plata ne bi zadržalo radnike”, kazala je Grabičić.

Među najvećim problemima u građevinskom sektoru su što još nema granskog kolektivnog ugovora, a radnici su „ostavljeni na milost i nemilost dobrih i loših poslodavaca“, te problem zaštite radnika na radu.

“Građevinci rade i na visokim i na niskim temperaturama, na visinama… Poslodavci su dobili velike benefite od Vlade RS, ali se pokazalo da nisu baš raspoloženi da to podijele sa radnicima”, dodala je Grabičić.

Silvana Radulović, predsjednica sindikata Instituta za urbanizam, građevinatsrvo i ekologiju RS istakla je da su oni prije oko godinu i po imali oko140 radnika, a sada ih ima manje od 70. Radnici, kako je istakla, nisu dobili sedam plata, piše Mondo.

“Sve je to dovelo do odliva kvalifikovane snage, koje stranci dočekuju raširenih ruku” –   kazala je Radulović.

Ona je navela da, ukoliko se nešto ne preduzme, institut može doći u situaciju da bude zatvoren, likvidiran ili ode u „privatne ruke“.

PODIJELI
Free WordPress Themes, Free Android Games