“SRAMOTNO I PORAŽAVAJUĆE” Čubrilović poručio da UBISTVA NEVINIH VOJNIKA JNA moraju biti riješena

0
121

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra sramotnim i poražavajućim to što ni nakon skoro tri decenije od ubistva nevinih vojnika JNA u Tuzli do sada niko nije odgovarao za taj zločin.

On je povodom obilježavanja 27. godišnjice napada na vojnike JNA u Tuzli, rekao da je sramno i poražavajuće što odgovorni za zločin nad nevinim mladićima, koji su se u koloni mirno povlačili iz grada, nisu presuđeni uprkos brojnim materijalnim dokazima i iskazima svjedoka o organizovanom i planskom napadu.

Čubrilović je podsjetio da su mladi vojnici JNA napadnuti iz zasjede i mučki ubijani prilikom mirnog povlačenja iz Tuzle u skladu sa prethodno postignutim sporazumom.

– Žalosno je da ni nakon 27 godina od ovog zločina niko još nije presuđen, kao što je slučaj i sa napadom na kolonu JNA u povlačenju u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu – istakao je Čubrilović.

On dodaje da pravosuđe BiH odbijanjem da procesuira odgovorne za ratne zločine počinjene na samom početku građanskog rata u BiH istrajava na ideji da političkim presudama i amnestiranjem odgovornih za prve ratne zločine pokuša da odredi karakter rata u BiH.

– I da srpski narod označi kao jedinog i najvećeg krivca za ratne strahote i da ga, u skladu sa aktuelnom bošnjačkom politikom, predstavi kao agresora u vlastitoj zemlji – naveo je Čubrilović.

On je istakao da će, uprkos ignorisanju i sistemskom negiranju ratnih zločina nad Srbima u protekom građanskom ratu u BiH u Sudu i Tužilaštvu BiH, Republika Srpska, njen narod i institucije istrajati na tome da svi odgovorni budu kažnjeni.

– Republika Srpska, njene institucije i organi vlasti nikada neće odustati od utvrđivanja istine i o napadima na nevine vojnike JNA u Tuzli i Sarajevu, kao ni od procesuiranja odgovornih za ratne zločine počinjene nad srpskim narodom u BiH, posebno imajući na umu činjenicu da ratni zločini nikada ne zastarjevaju- poručio je Čubrilović.

(Srpskainfo)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here