Srbac: Poplavljene kuće, Sava prijeti!

0
450

Do kuće porodice Stanković iz srbačkog sela Kobaš od jutros se može samo čamcem. Zajedno sa komšijama iz još petnaestak kuća, bore se sa Savom koja je ušla u domove i poplavila prizemlja kuća.

Namještaj su podigli, pumpe uključili, spremili vreće s pijeskom. Nije prvi put da im rijeka plavi selo, ali ovako je, kažu, prije sedamdesetih, bilo još samo 2014.godine.

“Juče je krenula da nadire, stavio sam vreće, pumpu sam nabavio, ona izvlači. Evo, sad je ovde nekih 40-50 centimetara, u kući je 3-4. Čim malo nadođe, upalim pumpu, izvuče i to je to”, ispričao je Drago Stanković, selo Kobaš.

Kobaš je obišla i ekipa Republičke uprave civilne zaštite. Mještanima su ponudili ljudstvo i čamce, kao i pomoć pri evakuaciji, mada o njoj za sada ne razmišljaju.

Bili su i na nasipu u Srpcu. Ventil je sinoć pukao, a Sava je krenula da nadire iz nebranjenog u branjeno područje, i prišla blizu kuća. Srbačka služba Civilne zaštite sa građanima te opštine, provela je besanu noć, ali su nasip odbranili. Od juče radi i mehanizacija.

“Svi građani su učestvovali, veliki doprinos su dali da se riješi ova sanacija oko vode. Bila je juče malo kritična situacija, ali stanje se sada popravlja”, kaže Slađan Teinović, Srbac.

U Srpcu ima još nekoliko rizičnih dijelova. Načelnik opštine i pripadnici Civilne zaštite uvjeravaju da nema razloga za pretjeranu brigu, jer su na terenu i intervenišu čim dobiju poziv.

“U stalnoj smo komunikaciji sa stanovništvom, povjerenici Civilne zaštite su na terenu, izvještavaju nas stalno. Radimo na terenu da negativne posljedice budu što manje”, navodi Mlađan Dragosavljević, načelnik opštine Srbac.

“Da je situacija pod kontrolom i mislim da nema nekih velikih razloga za zabrinutost u ovom trenutku. Ukoliko se ukaže potreba, mi smo spremni da intervenišemo s tim našim jedinicama”, izjavio je Mile Međed, direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Najveći plavni talas u Srpcu se očekuje sutra, jer velika količina vode ubrzano dolazi iz Jasenovca. Sava je u Srpcu za noć porasla 12 centimetara, a danas u tri sata, vodostaj je bio 971 centimetar.

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here