Srbi iz Džeksona i ovog Božića su svjetska tema: Ove godine im se priključio i slavni košarkaš (Foto)

0
923

Srba možda ima u svim zemljama svijeta, ali oni iz Džeksona u Kaliforniji stekli su planetarnu slavu kada je njihov način proslavljanja Božića po Julijanskom kalendaru odjeknuo u medijima bukvalno poput metka. Ove godine, ako je sudeći po fotografijama sa društvenih mreža Srbima u Džeksonu pridružio se i slavni košarkaš Vlade Divac.

VLade Divac join us for Serbian Christmas

Gepostet von Bart Gillman am Montag, 7. Januar 2019

Naime, nakon službe narod se upušta u svojevrsnu vatrenu proslavu u okviru koje organizuju pucanje iz vatrenog oružja. U pitanju je dugogodišnja tradicija, koja je prije osam godina bila u fokusu svjetskih medija, nakon što su objavljeni snimci iz centra Džeksona na kojima se vidi veliki broj muškaraca obučenih u odjela koji pucaju u vazduh iz lovačkih pušaka, proslavljajući Božić.

Tom prilikom prikazani su ljudi koji se grle i čestitaju jedni drugima praznik, automobili “terenci” okićeni srpskim i američkim zastavama, ali i veliki broj sačmara, pištolja i drugog vatrenog oružja čiji su pucnji parali vazduh. Ovakva tradicija pucanja u vazduh dugo je čuvana, a oružje je po pravilu punjeno ćorcima i sve se obavlja uz dozvolu i policijsku pratnju.

Gepostet von Vera Coffeen am Montag, 7. Januar 2019

Dakle, može se reći da Srbi iz Džeksona u Kaliforniji svake godine na Božić pune medijske naslove širom svijeta. Oni ni večeras nisu iznevjerili očekivanja, ali i pored najslavnije tradicije oni poštuju i čuvaju zaista mnogo srpskih običaja.

(Blic)

PODIJELI