Srbi među prvima u Evropi pokazali antifašističko opredjeljenje

0
172
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je građanima Republike Srpske 9. maj – Dan pobjede nad fašizmom, podsjećajući da je srpski narod, već na demonstracijama, 27. marta 1941. godine, među prvima u Evropi, pokazao svoje antifašističko opredjeljenje.

Čubrilović je napomenuo da je taj put bio put stradanja, ali na kraju i velike pobjede dobra nad zlom.

– Naša obaveza i opredjeljenje je da njegujemo i čuvamo istinske vrijednosti antifašizma kao slobodarske ideje, ali i da gajimo kulturu sjećanja na stradanje srpskog naroda koji je u toj borbi dao mnogo više nego bilo koji narod na Balkanu – naveo je Čubrilović u čestitki.

On je podsjetio da je srpski narod u ime borbe protiv fašizma dao veliku žrtvu i istakao da je ug prema precima i sunarodnicima živa uspomena na njihovo stradanje, ali i obaveza da se stalno podsjeća i njeguje tradicija antifašizma.

– Ponosni smo na herojsko učešće u antifašističkoj borbi srpskog naroda i, istovremeno, izražavamo tugu i pijetet prema svim ubijenim i u jame bačenim našim sunarodnicima, a posebnu poštu odajemo onima koji su živote mučenički okončali u fašističkim logorima smrti Јasenovac, Stara Gradiška, Јadovno, Pag i u drugim mučilištima na području Nezavisne Države Hrvatske i to samo zato što su bili Srbi, Јevreji, Romi ili antifašisti – naveo je Čubrilović.

On je dodao da je obaveza i dug svih da narednim generacijama prenesu istinu o herojskom stradanju srpskog naroda u borbi protiv fašizma i nacizma kao najvećih pošasti čovječanstva u 20. vijeku.

– Na taj način, kao i stalnim prisjećanjem na sve žrtve fašizma, mi ćemo se suprotstaviti izraženim tendencijama za revizijom istorijskih činjenica – smatra Čubrilović.

On je izrazio ponos što će, konačno, zajedničkim snagama Republike Srpske i Srbije biti realizovan projekat izgradanje spomen-kompleksa u Donjoj Gradini.

– Taj kompleks biće mjesto našeg okupljanja i odavanja pošte stradalima, mjesto vječne opomene i tuge, ali i mjesto ponosa i neizmjerne zahvalnosti svima onima koji su u ime naše slobode i slobode čovječanstva dali svoje živote – zaključio je Čubrilović.

Dan pobjede – 9. maj, dan je kada je nacistička Njemačka kapitulirala u Drugom svjetskom ratu

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here