Srbi ne smiju zaboraviti žrtve i posljedice NATO bombardovanja

0
272

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je da Srbi nikada neće i ne smiju zaboraviti srpske žrtve i posljedice NATO bombardovanja Srpske.

– Moramo poštovati sve srpske žrtve i obilježavati njihova stradanja, pogotovo ona izazvana dejstvom snaga kao što je NATO, koji se tada umiješao u sukob u BiH iako nije bio formalna strana u njemu – rekao je Savčić Srni.

Savčić ističe da je NATO tokom agresije na Republiku Srpsku bombardovao srpske bolnice, medicinske ustanove, dok sanitetske ekipe usljed bombardovanja nisu mogle da vrše evakuacije žrtava.

On je podsjetio da se srpski narod u Prvom i Drugom svjetskom ratu nesebično žrtvovao za evropsku i svjetsku slobodu i bio na strani onih koji su mu poslije okrenuli leđa.

Govoreći o odnosu prema NATO-u, Savčić je istakao da su potpuno neprihvatljivi poslednji pritisci koji se vrše na Republiku Srpsku da BiH pristupi tom vojnom savezu.

– Republika Srpska ne mora postati članica NATO-a i treba ostati vojno neutralna, te po tom pitanju pratiti Srbiju – istakao je Savčić.

Savčić je upitao šta donosi NATO ako ne služenje nekome drugom.

– Odavno smo mi na ovim prostorima služili tuđim interesima. Na silu su nam Osmanlije odvodile djecu i pretvarale ih u janjičare da ratuju za njihove interese i potrebe. Austrougari su nas mobilisali i tjerali da se u prvim redovima borimo protiv sopstvene braće preko Drine – podsjetio je Savčić.

On je naglasio da srpski narod ima gorko iskustvo služenja nekome drugom.

– Nećemo da služimo nikome, hoćemo da budemo neutralni i tu gdje jesmo. Srpski narod šalje miroljubive poruke – nismo se svrstali nigdje i šta je tu loše? – upitao je Savčić.

On je rekao da članstvo Republike Srpske u NATO-u nije nikakva zakonska obaveza.- Zašto neko želi više nama dobra nego što mi sami sebi želimo? Treba pustiti Republici Srpskoj da sama odluči šta će i kako će. Sa svima želimo prijateljske odnose, mir i saradnju i nećemo da budemo više ničija pješadija i topovsko meso u ostvarivanju tuđih interesa – poručio je Savčić.

Prema odluci Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, donesenoj u martu, 9. septembar određen je kao Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Srpskoj.

Prijedlog da ovaj događaj dobije republički značaj dao je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac i biće 27. u kalendaru obilježavanja najvažnijih datuma iz istorije srpskog naroda sa ovih prostora.

Košarac je 23. novembra lani Odboru Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova uputio prijedlog da 9. septembar bude Dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja – u skladu sa inicijativom koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – SRNA.

(Srna)

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here