“Srbi vraćeni sa hrvatske granice, nije im dozvoljena posjeta djedu u Knin”

0
380

DRVAR – Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović izjavio je Srni da hrvatski policajac na graničnom prelazu Strmica nije dozvolio ulazak u Hrvatsku troje Srba iz FBiH koji su namjeravali da posjete djeda u Kninu, te pozvao srpske ministre u Vladi Livanjskog kantona da utiču na rješavanje ovog problema, a hrvatski policajac da snosi odgovornost.

“Policijski službenik je prekršio propise i treba da snosi odgovornost”, rekao je Radanović.

On je istakao da su mu se obratili državljani BiH, čije je prebivalište na području FBiH, koji su rekli da su vraćeni sa graničnog prelaza Strmica, iako su posjedovali negativan test na virus korona i potvrdu o vakcinaciji protiv virusa korona.

Prema njegovim riječima, policijski službenik na graničnom prelazu Strmica bio je dužan da izvrši sve provjere navoda koji su građani BiH rekli kao razlog ulaska u Hrvatsku, a ne da ih vrati bez dodatnih pitanja i provjera.

“Ovaj nemili događaj predstavlja želju da se odvrate ljudi da posjete rodbinu na teritoriji Hrvatske, jer su u ovom slučaju to bili Srbi iz Federacije koji su krenuli u posjetu djedu koji živi u Kninu”, objasnio je Radanović.

Prema njegovim riječima, Srbi su došli na granični prelaz automobilom registarskih oznaka Srbije, što je “dodatno etnički motivisalo” hrvatskog policajca.

“S obzirom na to da je automobil imao registarske oznake Srbije, smatram da je to dodatno etnički motivisalo hrvatskog policijskog službenika, jer je opšte poznato da se na teritoriji Hrvatske vozila sa tablicama iz Srbije lupaju, šaraju, da se tablice skidaju”, rekao je Radanović.

Radanović je objasnio da se na sajtu MUP-a Hrvatske nalaze uputstva za ulazak stranih državljana u Hrvatsku, gdje stoji da u Hrvatsku mogu ući i oni koji brinu o starijem licu.

On je istakao da se ovakav problem može riješiti jedino na način da se srpski ministri u Vladi Livanjskog kantona obrate za rješavanje ovog problema.

“Pozivam srpske ministre u Vladi Livanjskog kantona da naprave zajednički sastanak sa kantonalnim ministrom unutrašnjih poslova i predstavnicima Granične policije BiH, kako se ovakvi slučajevi ne bi dešavali ubuduće”, istakao je Radanović.

Srbi kojima nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku u razgovoru za Srnu su objasnili da ih je troje bilo u automobili registarskih oznaka Srbije, posjedovali su negativan test na virus korona i potvrdu o vakcinaciji, međutim policijski službenik im nije odobrio ulazak u Hrvatsku.

Oni ističu da su objasnili da idu kod djeda u Knin i da se vraćaju za nekoliko sati, te su priložili svu dokumentaciju, ali je policajac samo rekao da “ne mudruju i da se vrate nazad”, što je, kako su rekli, u njima izazvalo strah, ali i zgrožavanja da službeno lice postupa na takav način.

O svemu su obavijestili zaposlene na graničnom prelazu Strmica sa strane BiH, kao i Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

PODIJELI