Srećna pravoslavna Nova godina!

0
811

Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Sveta Gora i Јerusalimska patrijaršija, koje poštuju julijanski kalendar, proslavljaju Novu godinu.

Pravoslavcima povodom Nove godine stižu i čestitke.

Za razliku od međunarodne, doček pravoslavne Nove godine na otvorenom i u Banjaluci. U porti Hrama Hrista Spasitelja, program je počeo nastupom etno-grupe “Trag” sa mališanima iz Ansambla narodnih igara i pjesama “Veselin Masleša”.

U Istočnom Sarajevu za pravoslavnu Novu godinu organizovana su dva koncerta. U Istočnom Novom Sarajevu nastupiće grupa Legende dok je na Јahorini organizovan koncert Ace Pejovića.

Pravoslavnu Novu godinu slave u Trebinju i Bijeljini. Gradska uprava Trebinje i Turistička organizacija i ovu, pravoslavnu Novu godinu ispratili su veselo. Pod čuvenim Platanima održan je koncert popularne pjevačice Ane Kokić.

U Bijeljini kao i prethodnih godina nema organizovanog dočeka pravoslavne Nove godine na otvorenom. Mnogi će večeras novu 2019.godinu dočekati u hotelima, restoranima i kafićima koji nude raznovrsne programe za svačiji ukus. Ipak, najviše je onih Bijeljinaca koji su odlučili da večeras slave u svojim domovima u krugu porodice, uz rodbinu i prijatelje.

U većini gradova dobojske regije organizovan je doček Pravoslavne nove godine. Slavlja na otvorenom, na gradskim trgovima, organizovana su u Doboju, Tesliću, Derventi i Stanarima.

Pravoslavnu novu godinu Dobojlije slave  u glavnoj Ulici Svetog Save. Doček organizuje Turistička organizacija grada uz podršku Gradske uprave, a osim lokalnih muzičara nastupa i Rade Lacković.

Slavi se i na gradskom trgu u Tesliću. Nastupa grupa Galija, dok će stanovnike Stanara uz kuvano vino i čaj zabaljati Goci bend.

Dervenćane će uveseljavati estradna pjevačica Ćana, a slavlje je organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta na platou ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice.

Pravoslavna nova godina slavi se i na sjeverozapadu Srpske. Građani ovog dijela Srpske, pravoslavnu Novu godinu proslavljaju pretežno u ugostiteljskim objektima dok je u Novom Gradu, tradicionalno i ove godine, opštinska uprava organizovala proslavu na otvorenom.

Brčaci, kao i svih prethodnih godina, pravoslavnu Novu godinu dočekuju organizovano, u centru grada, na platou Bulevara mira. Ovaj put, uz nastup Mire Škorić. Staru godinu, ispratiće vatrometom.

PODIJELI